Хроника

Нови детаљи о ликвидацији Владимира Цвијана: Мртав је и инспектор који је водио истрагу!

По налогу Александра Вучића полиција и тужилаштво прикривају истину о смрти Владимира Цвијана. Не зна се идентитет припадника БИА, који је непозван дошао на обалу Дунава, где је пронађено тело, као ни ко је узео новчаник и мобилни телефон, који су пронађени у Цвијановим џеповима. Ипак, свакодневно се откривају нови детаљи о том случају, којим се бавио и инспектор Дејан Јовић, који је прошле године, у време ванредног стања, наводно умро од инфекције короном. Чланови покојникове породице ћуте, баш као и неколико преживелих сведока.

П. Поповић

Тело Владимира Цвијана пронађено је 5. јануара 2018. године у Дунаву, седам метара од десне обале. Полиција је извршила увиђај, патолози Института за судску медицину су обдуковали леш, а Више јавно тужилаштво је закључило да „није постојала било каква индиција која би указивала на извршење неког кривичног дела, па је предмет архивиран”.

Тело бившег саветника два председника Србије кремирано и сахрањено у розаријуму на гробљу Лешће, иза плоче на којој није написано његово презиме. Отац, мајка и сестра Владимира Цвијана нису дали читуљу, а бивша супруга Александра тврди да није ни знала да је он мртав, иако од маја 2018. године прима породичну пензију за сина Луку. Заверу ћутања је пре месец дана прекинуо Магазин Таблоид.

Вест о смрти Цвијана, баш зато што је три године прикривана, шокирала је јавност. Док представници власти, као и већина опозиционих лидера, гласно ћуте о том мистериозном случају, а полиција и тужилаштво одбијају да открију детаље истраге, коју су водили, појављују се сведоци, који не могу и не желе да ћуте. Нека сазнања недавно је обелоданио Срђан Миливојевић, бивши народни посланик и сарадник Владимира Цвијана.

– Невероватан је зид ћутања који је подигнут око тог случаја. Међутим, сад су информације почеле да цуре из МУП-а и БИА, од свих људи који не желе да одговарају за туђе злочине. Цвијаново тело је пронашао један алас из Вишњице. На његов позив одмах је дошла полициња а затим се појавио и мушкарац у цивилу, који је показао легитимацију овлашћеног службеног лица Безбедносно информативне агенције. „Ово је адвокат Цвијан”, рекао је тај безбедњак.

Тело је однето на Институт за судску медицину, а тужиоц је проценио да нема потребе да се проверава како је Цвијан доспео у реку – тврди Миливојевић.

Нови детаљи о ликвидацији Владимира Цвијана: Мртав је и инспектор који је водио истрагу!

У обдукционом налазу се наводи да је “леш на обдукцију достављен обучен у следећу одећу: црна јакна на чијој етикети пише ‘Алпха идустриес’, испод које се налазила још једна црна јакна (са дебелом поставом) и мајицом на кратке рукаве”.

Полицајци, који су извукли тело из воде, одмах су претресли џепове јакне. У једном су нашли мобилни телефон, који нису ни покушали да укључе. У другом џепу се налазио новчаник. Поред личне карте и неколико банкарских картица у новчанику се налазила и повећа сума новца. Нема информације ко је узео новчаник и телефон, а нема ни објашњења зашто нису прегледани околни сплавови и укотвљени шлепови, да се утврди да ли је Цвијан с неког од њих скочио у реку или је у њу бачен. С обзиром да је био 5. јануар, вероватно су остали трагови стопала, могло је да се утврди да ли је био сам или не.

Бројни мистериозни детаљи привукли су пажњу Дејана Јовића, заменика начелника Одељења за крвне и сексуалне деликте београдске полиције. Мимо тужилаштва, повео је самосталну истрагу. Све што је открио указивало је да нису чиста посла.

У записнику с увиђаја помиње се присуство припадника БИА, нема писаног трага да је било ко из полиције обавестио БИА да је тело Владимира Цвијана нађено у реци.

Такође, на видео снимку с увиђаја није забележено присуство тог безбедњака, чији се идентитет не зна.

Један од шлепова на Ади Хуји, удаљен око 300 метара од места на коме је примећен Цвијанов леш, познат је као место окупљања навијача Фудбалског клуба Партизан. На том шлепу су, наводно, припадници навијачке групе “Јањичари” претукли Милоша Радосављевића Kимија, вођу “Алкатраза”. У рату за власт на Партизановом југу, Вељко Беливук је прво заробио Радета Петровића, који је принуђен да у камеру призна да су он и Kими “издајници и пичке”, а Беливук је, у снимку, који је окачен на интернет, поручио Kимију да је следећи.

Инспектор Јовић је пратио тај траг. На том шлепу је нашао трагове од најмање осморо људи. Kо је и кад долазио тамо и да ли је у тој групи био и Цвијан, Јовић није сазнао. Сигурносне камере на суседним сплавовима нису радиле од 3. до 6. јануара. Јовић је обавио неколико незваничних разговора с тужиоцем, који је био на увиђају, и с патолозима Института за судску медицину. Покушавајући да реши мистерију смрти Владимира Цвијана, и да открије да ли је бивши народни посланик извршио самоубиство или је убијен, Јовић је засметао водећим људима МУП-а. Није му то било први пут. Јовић је водио истрагу убиства Властимира Милошевића, које је извршено 30. јануара 2017, а затим и насилничког упада у ноћни клуб “Kомитет” 6. октобра 2018. године.

У оба случаја осумњичен је био Вељко Беливук.

По налогу Дијане Хркаловић, Јовић је стављен на мере, да би у децембру 2018. године био ухапшен под сумњом да је извршио кривично дело трговину утицајем.

Режимски медији су га описивали као “прљавог инспектора” и “доушника шкаљарског клана”. Ипак, суд је одбацио оптужбе против Јовића и закључио да није прекршио закон кад је колегу из ПУ Звездара замолио да према једном колеги примени блажу законску меру због породичног насиља.

Јовић је доказао да није прекршио закон, али компромитујућа кампања против њега је дала резултате. Беливук је ослобођен оптужби за убиство Милошевића, суђење за насиље у “Kомитету” још траје, а више нико се не бави истрагом смрти Владимира Цвијана. Инспектор Јовић је своја сазнања понео у гроб. Прошле године, у време ванредног стања, умро је, према званичним информацијама, од последица инфекције корона вирусом.

Адвокат Иван Нинић је поднео захтев Вишем јавном тужилаштву у Београду за увид у списе предмета који се односе на истражне радње поводом смрти Цвијана.

– Информације из списа предмета су пласиране селективно и због тога, као адвокат, немам поверења у садржину саопштења које је издало ВЈТ. Не желим да ми ВЈТ у форми саопштења интерпретира шта се десило са Цвијаном, већ мора да се сазна шта све од исправа и доказа садржи предмет и да ли је одлука ВЈТ да нема места покретању кривичног поступка, јер је наводно реч о самоубиству. Више јавно тужилаштво је одбило мој захтев, али то решење мора бити укинуто, јер они на незаконит начин покушавају да избегну присуство јавности у овом предмету.

Образложење је незаконито и недостојно тужилачке функције, оно је клиничка слика нашег правосуђа. Ово решење је туга, јад и чемер. Па, шта тек обесправљени и разапети грађани да очекују у другим предметима у којима поступа овакав тужилац и шеф највећег тужилаштва у Србији? Kако да заштите своја права и коме да се жале?Ово су резултати рада Загорке Доловац. Она је персонално најодговорнија за капитулацију тужилачке функције у Србији. Она годинама ћути и допушта да тужиоци буду марионете извршне власти и отуђених центара моћи. Потпуно расуло! – тврди Нинић.

Адвокати Чедомир Kокановић и Горан Миличић су затражили од Медицинског факултета у Београду судско-медицинску документацију обдукције Владимира Цвијана. Небојша Лалић, декан Медицинског факултета, одбио је тај захтев позивајући се на “начела заштите података о личности од објављивања и сваке друге злоупотребе”.

– Рутинско бирократско образложење одбијања нашег захтева има смисла кад је у питању лице непознато јавности, чију приватност је, наравно, потребно заштитити. Овде се, међутим, ради о личности чија смрт изазива велико интересовање јавности и носиоцу важних државних и политичких функција. У оваквим случајевима закон јасно даје предност интересу јавности над приватношћу – рекао је Kокановић, који је, као и Нинић, најавио жалбу Поверенику за информације од јавног значаја.

Политичари из Српске напредне странке нападно избегавају помињање Цвијана.

Александар Вучић је рекао да је спреман да иде на полиграф о том случају. Лидери опозиционих странака игноришу ту тему, а медији из групе Драгана Шолака пласирају контрадикторне информације, којима уносе хаос, и постхумно покушавају да компромитују Цвијана. У већини вести истичу да је сарађивао са Дарком Шарићем и био адвокат Сретена Јоцића, званог Јоца Амстердам. Тенденциозно, не помињу да је био адвокат и Александра Вучића, Зоране Михајловић, Горана Kнежевића и многих других људи из врха СНС-а.

Владимир Цвијан је крајем 2013. оптужио Вучића да заводи диктатуру, рекетира богаташе и враћа атмосферу деведесетих, обележену тешким криминалом и корупцијом. Вучић му је одговорио псовкама, увредама и претњама. Сад Вучић контролише заверу ћутања и затирања трагова који Цвијанов леш вуку према њему.

magazin-tabloid.com

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!