fbpx

Нови инциденти у Скупштини – Маја Гојковић ака Зечица изрицала опомене и ускраћивала реч опозицији

0
(0)

БЕОГРАД – Седница Скупштине Србије настављена је данас расправом о амандманима на предлог буџета за 2017. годину и пратеће законе.

Посланици су претходно постављали посланичка питања, а највише их је занимало зашто РЕМ није израдио извештај о раду емитера у предизборној кампањи, да ли има нових детаља о хапшењу српских држављана у Црној Гори под оптужбом за тероризам, као и то да ли ће градски менаџер и градоначелник Београда добити дневницу због учешћа на протесту подршке министру Небојши Стефановићу испред суда у Београду.

Обрадовић: Три месеца без седнице скупштине на актуелну тему

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић је поставио питање да ли ће градоначелник Београда Синиша Мали и градски менаџер Горан Весић бити плаћени због тога што су 29. новембра демонстрирали у знак подршке министру полиције Небојши Стефановићу испред суда, током суђења по тужби против недељника НИН.

Обрадовић је питао председника скупштине зашто није заказана ниједна седница парламента на актуелне теме као што су безбедносно-економска ситуација у вези са мигрантском кризом, нерешени безбедносни проблеми у вези са страним агентима у Србији, продаја пољопривредног земљишта странцима и друга питања.

Обрадовић је казао да три месеца није било седнице скупштине на актуелну тему, иако је предвиђено да се такве седнице одржавају једном месечно.

Он је питао министра полиције Небојшу Стефановића како је ухапшен Александар Синђелић, кога тужилаштво Црне Горе сумњичи да је вођа криминалне групе и да је заједно са Братиславом Дикићем организовао терористички напад у Црној Гори на дан парламентарних избора.

Обрадовић је питао да ли је он хеликоптером испоручен у Црну Гору.

„Да ли ће грађани Србије бити испоручивани Црној Гори на основу договора режима Вучића и Ђукановића“, питао је он.

Њега је још занимало због чега касне плате за запослене на Универзитету у Новом Саду.

Обрадовић је желео да зна шта је држава урадила у протеклих пет година да помогне одбрану Ратка Младића пред Хашким трибуналом, као и шта је урадила да му помогне када је реч о његовом тешком здравственом стању.

Ћирић за увођење бесплатног школског оброка

Горан Ћирић из Демократске странке је питао шта влада планира да уради да побољша уџбенички стандард у основним и средњим школама и заложио се за увођење бесплатног школског оброка.

Он је казао да је потребно инвестирати у талентовану децу и навео да многа деца са огромним потенцијалом не бивају препозната и да Србија као друштво губи много због тога.

Мићић: Да ли ће се и следећа кампања одвијати без надзора емитера?

Посланица Либерално-демократске партије Наташа Мићић поставила је питање Регулаторном телу за електронске медије и Министарству за културу о томе зашто РЕМ није израдио извештај о раду емитера у предизборној кампањи током овогодишњих парламентарних избора.

„Ово је опасан преседан, јер од када је установљена ова обавеза законом из 2003. године сваки пут смо имали извештај о свим изборима који су одржани“, навела је она и додала да се приближавају председнички избори, а можда и ванредни парламентарни.

Наташа Мићић је запитала и да ли то значи да ће се и следећа кампања одвијати без надзора емитера.

Она је указала и на проблеме са водоснабдевањем града Ужица и затражила од Министарства финансије и министарства за локалну самоуправу да преиспитају спровођење јавних набавки у том граду.

Михајловска: Зашто је премијер исмевао грађане Чачка?

Посланица ДЈБ Љупка Михајловска питала је премијера зашто је исмевао грађане Чачка због начина на који акцентују речи.

Она је запитала да ли тиме покушава да прикрије своју слабост.

Линта: У Хрватској процес рехабилитације усташтва

Посланик Српске напредне странке Миодраг Линта питао је Министарство иностраних послова када ће упутити најоштрији протест хрватској страни и затражити од Хрватске да почне суочавање са прошлошћу.

Он је оценио да се у Хрватској одвија процес рехабилитације усташтва и да томе допринос даје и председница Колинда Грабар Китаровић, која није осудила паљење српске заставе, ни постављање усташког спомен обележја у Јасеновцу.

Бауер апеловао на појачану контролу опасних раса паса

Посланик СДПС Иван Бауер апеловао је на надлежне да дају налог за појачану контролу када је реч о држању и начињу вођења опасних раса паса.

Ћирић: Стати на пут нелегалним домовима за старе

Посланица Ана Ћирић из посланичке групе ПС-НС-УШ поставила је питање да ли ће бити повећан број инспектора социјалне заштите како би се стало на пут нелегалним домовима за старе, као и број инспектора у инспекторату за рад.

Папуга: Да ли грађани заслужују да им се уведе струја у 21. веку?

Посланица ЛСВ-Зелена странка Олена Папуга поставила је питање за Министарство енергетике и премијеру Србије Александру Вучићу да ли грађани заслужују да им се уведе струја у 21. веку.

Она је говорила о цени новогодишњег расвете у Београду и Новом Саду и навела да у исто време неки салаши у општини Кула немају струју иако нису удаљени од регионалног пута.

Навела је да је на захтев за увођење струје Општина Кула одговорила да није рентабилно увести струју салашима што би коштало 1,5 милиона динара.

Она је оценила да то није велики трошак насупрот трошку за новогодишње осветљење.

У Скупштини је настављена расправа о амандманима на буџет за 2017. годину, којих је око 300.

Полемика о седници Административног одбора

Председник Административног одбора Скупштине Србије Александар Мартиновић изјавио је данас да ће заказати седницу Одбора када захтев буде потписало шест чланова тог одбора и да ће СНС дати кворум опозицији како би расправљала о његовој смени.

„Опозиција је изнела низ неистина да ја нећу да закажем седницу Административног одбора. Хоћу, у року од 10 минута, али тражим да захтев потпише шест чланова одбора“, казао је Мартиновић на седници Скуштине и објаснио да заменик члана мења члана само на седницама, а не у свим његовим правима и обавезама.

Он је рекао да ће СНС омогућити кворум за одржавање седнице коју опозиција тражи да би расправљала о захтеву о његовој смени.

„Причајте о мени све најгоре са кворумом који ће вам дати СНС, јер ви немате кворум. Немам ништа против, само тражим да буде по Пословнику“, казао је Мартиновић коментаришући изјаву лидера покрета Двери Бошка Обрадовића да посланицима опозиције није било омогућено да говоре о буџету Скупштине на седници Административног одбора, јер председник ником није дао реч.

Председница Скупштине Маја Гојковић рекла је да се Скупштина одрекла 400 милиона динара и критиковала посланике да никад не прошетају парламентом да виде у каквом је стању.

Она је рекла да постоје проблеми са струјом у Скупштини, да је украдено 100 слика 5. октобра и да су неке просторије у лошем стању.

„Достојанство парламента неће бити урушено са 400 милиона, достојанство је угрожено малициозношћу“, казала је она.

Посланица ДС Александра Јерков рекла је да је изненађена речима да су посланици „малициозни“ и навела да када је требало да се прича о буџету није било прилике.

„Није било прилике да говоримо о буџету Скупштине тамо где је требало“, казала је Александра Јерков.

Шеф посланика Српске радикалне странке Војислав Шешељ рекао је да је Мартиновић повредио достојанство Скупштине „тврдећи да је овде формирана удружена опозиција“.

„Ви сте у коалицији СПО и Новом Србијом и ви сте Драшковићу и Илићу увели посланике у Скупштину“, казао је он.

„Овде не постоји удружена опозиција, постоји револт због кршења Пословника и због тога што није дозвољено посланицима да говоре на седници Административног одбора“, казао је Шешељ и додао да на тој седници Одбора није било дозвољено ни представницима владајуће странке да говоре.

Гојковић: ДОС спалио Скупштину 5. октобра

Након бурне расправе током које су посланици владајуће Српске напредне стране (СНС) тврдили да је ДОС 5. октобра спалио зграду Дома Народне скупштине У Скупштини Србије одређена је десетоминутна пауза како би се „стекли услови за рад“.

„Моје дубоко мишљење да је ДОС спалио Скупштину и да је ДОС нешто најгоре што се десило у вишестраначком парламентаризму у Србији“, рекла је посланица СНС-а Маја Гојковић.

Након комешања које је уследило у сали, председавајући Владимир Маринковић одредио је паузу јер је оценио да нема услова за нормално функционисање скупштине.

Претходно је шеф посланичког клуба СНС-а Александар Мартиновић рекао да се лидер Двери Бошко Обрадовић изражава „речником полуписмене битанге“. На то је реаговала Маја Гојковић која је тада водила седницу и Мартиновићу изрекла опомену.

Маја Гојковић је навела да мора да има исти однос према свим посланицима, на шта је Мартиновић рекао: „Свестан сам“.

„Ако је неко нови ДОС, то је Бошко Обрадовић који је био на листи ДСС која је 5. октобра био на листи ДОС која је запалила ово здање“, казао је Мартиновић и да га није брига што се појавио нови ДОС.

Након паузе, парламент је наставио са расправом о буџету.

Маја Гојковић изрекла више опомена посланицима опозиције

Седница Скупштине Србије настављена је данас после паузе полемиком председнице парламента Маје Гојковић са опозиционим посланицима, након чега су изречене и опомене посланицима опозиционе Содијалдеморкатске странке (СДС) и Демократске странке, Марку Ђуришићу и Радославу Милојичићу.

Маја Гојковић изрекла је најпре опомену посланику СДС-а Марку Ђуришићу због непоштовања парламента и рада парламента.

„Нисте у сали, долазите у салу трчећи и ја треба да успоравам рад парламента“, казала је Маја Гојковић.

Према њеним речима, Ђуришић је био пријављен за реч али је био ван сале јер поједини посланици опозиције бојкотујући посланика владајуће већине Маријана Ристичевића и излазе из сале када он говори.

„Када је чуо своје име покушао је да се пријави а потом да трчи ка свом месту“, казала је Маја Гојковић након чега Ђуришићу није дала реч.

Маја Гојковић је поручила посланицима који напуштају салу да „нису ни за фестивале“.

„Ево, Марко Ђуришић ми у паузи виче ‘Шта ћеш сад да радиш'“, казала је Маја Гојковић и замолила посланике СНС, СПС и све који мирно седе да не реагују на такво понашање.

Посланик СДС Горан Богдановић тврдио је да је Ђуришић био у сали.

Председница парламента изрекла је и две опомене Радославу Милојичићу из ДС-а јер „урла и виче на њу“

„Ово ће бити парламент а не кафана“, рекла је Маја Гојковић.

Посланици покрета Доста је било окретали су данас леђа сваки пут када је говорио Ристичевић у знак протеста због његовог понашања на претходној седници.

Маја Гојковић претходно је изрекла и опомену шефу посланичке групе СНС-а Александру Мартиновићу због тога што је шефу посланика опозиционог покрета Двери Бошку Обрадовићу рекао да се изражава „речником полуписмене битанге“.

Бета, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Увек рачунајте на то да ће Демократска странка да вас изда!

0 (0) Председништво Демократске странке одлучило је да њихови посланици учествују на седници Скупштине Србије …

Сорош поручио Европи: Време је да се задужите! У мојој банци! :)

5 (1) Амерички инвеститор и милијардер Џорџ Сорош сматра да Европска унија у циљу борбе …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *