Нови правилник олакшава прислушкивање грађана

0
(0)

Приватни подаци и комуникација грађана могли би бити још озбиљније угрожени уколико власт усвоји правилник којим треба да се регулише пресретање електронских комуникација. Увођењем категорије такозваних задржаних података било би омогућено да државни органи и без налога суда пресрећу комуникацију.

Опасно је то што је тим правилником на мала врата уведена категорија „задржаних података“, а тајност и руковање тим информацијама није регулисана. Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић каже за „Блиц“ да је коришћење „задржаних података“ озбиљније задирање у приватност него прислушкивање телефонског разговора.

– Омогућавање да се задире у „задржане податке“ супротно је одлукама Европског суда за људска права – каже Шабић.

 Забрињава и то што предлог правилника не регулише постојање неизбрисивог трага о томе ко је, када, зашто и на основу чега приступао таквим подацима. Шабић каже да се тиме доводи у питање смисао било какве макар и накнадне контроле.
Консултације
Повереник је сугерисао Министарству културе, као предлагачу правилника, да продужи трајање јавних консултација.

Повереник поручује да се појединим решењима из предлога правилника ствара могућност повреде Уставом зајамчених права грађана. Прва је у чињеници да се члан 41 Устава по коме је прислушкивање и праћење могуће само на основу одлуке суда не односи на „задржане податке“.
– Правилник уводи тајни надзор локације корисника, и то сасвим независно од тога да ли он уопште учествује у комуникацији. То некад може бити корисно и због заштите живота, на пример – у случају нестанка неког лица. Међутим, то није материја која може да се уреди овим правилником. Тај „надзор локације“ заправо је праћење лица, а то је законска материја – истиче Шабић.
Спорни правилник уводи и категорију „посебно заштићених корисника“, али кровни пропис – Закон о електронским комуникацијама чак и не помиње ту категорију.

 

Блиц

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВУЧИЋЕВИ СЕКТАШКИ МЕДИЈИ: Ко се не вакцинише неће моћи да ради и да путује!

4.9 (16) Режимска пропаганда је већ почела да најављује шта Александар Вучић спрема у новој …

пензионери

ОД НОВЕ ГОДИНЕ – нови и услови за одлазак у пензију у Србији

5 (4) Жене ће од 1. јануара 2021. радити два месеца дуже ако желе да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend