Новица Антић, председник Војног синдиката: Челници Војске праве комбинације са својим тајкунским фирмама

Криминал у војсци је најзаступљенији у области јавних набавки

Од наших колега из Генералштаба сазнали смо да је на колегијуму разматрана моја „одговорност“ као председника Војног синдиката Србије.

Као и да су покушавали да пронађу начин како да ме удаље из службе због података о издавању војног стрелишта, оружја и муниције криминалцима, а које смо објавили, каже за Данас Новица Антић, председник Војног синдиката, одговарајући на питање да ли има притисака на Министарства одбране и Војске.

Он додаје да уместо да санкционишу људе који се у редовима војске баве криминалом, они покушавају да то прикрију и да казне оне који указују на злоупотребе.

* Да ли су бригадни генерал и потпуковник, против којих сте поднели кривичну пријаву, војно стрелиште и муницију издавали криминалцима искључиво за новац или су са њима били у другарским односима?

– И због интереса и због пријатељства. Према нашим сазнањима, они су са тим криминалцима у блиским односима дуже време. Човек који је спрега између криминалне структуре и тих официра је у ствари бивши припадник јединице којом они командују и који је, док је био војник, био потчињен особи која је пријављена за злоупотребу.

* Како се војска свела на тај ниво да се њени официри данас оптужују да сарађују са криминалцима?

– То се раније никада није дешавало и то је јако необично за некога ко ради у војсци, јер су интересне сфере потпуно различите. Некада је било немогуће да уопште доведете у везу некога из војске са криминалцима. То се дешавало са полицијом или службама безбедности уколико су имале некакав оперативни интерес, али са војском никад.

* Боје ли се војници криминалаца који су у вези са војним структурама?

– Не. Највећи страх код војника данас је онај створен дужничким ропством у коме се налазе, због дугова и кредита. Боје се губитка основних услова за егзистенцију јер ако остану без посла – у још већем су проблему, ако оду на прекоманду – опет су у невољи. Запослени у војсци су уцењени својом позицијом и принуђени да ћуте и трпе оно што раде неки појединци који су у мањини. Морам да нагласим да су већина старешина у војсци часни и поштени људи.

* Има ли криминала у самој војсци?

– Криминал у војсци је најзаступљенији у области јавних набавки, јер су челни људи војске направили један централизован систем помоћу кога праве комбинације са својим тајкунским фирмама, којима плаћају десетоструко веће цене од реалних и тако испумпавају новац из буџета. То је једна огромна машинерија са којом нормални људи не могу да се помире.

* Војска тврди да немате никакав доказ против бригадног генерала и потпуковника које оптужујете и да су провером утврдили да није било злоупотреба. Како то коментаришете?

– То се дешавало и у случају „хеликоптер“, као и са бројним случајевима које војска жели да прикрије. Саопштење које је војска издала представља директно мешање у рад тужилаштва. На основу чега неко, ко још није ни видео кривичну пријаву, тврди да Војни синдикат нема ниједан доказ? Они отворено штите те људе који се баве криминалом. Ми смо у пријави предатој тужилаштву навели велики број доказа као и имена сведока који све то могу да потврде. Тужилаштво у истражном поступку тек треба да провери доказе, а саопштење војске је чист притисак на њихов рад.

Нове кривичне пријаве

* Да ли ћете и убудуће наставити да упозоравате и подносите пријаве због злоупотреба у војсци?

– Наравно, то је наша законска обавеза. Имамо податке и о озбиљнијим кривичним делима којима је војсци нанесена штета у милионском износу. Због тога ћемо у наредном периоду поднети још кривичних пријава, пошто то очигледно не ради онај ко би требао.

Пише: Милош Д. Миљковић, Данас.рс

Актуелно

Андреј Вучић: Ахилова пета ВЕЛЕИЗДАЈНИКА

Према исказима оптужених, ове речи наводно је изговорио Андреј Вучић, брат председника Србије, непосредно након …

Где је новац од продаје Робних кућа „Београд“

Београд – Последњи спорови око потраживања фирми и појединаца од Робних кућа „Београд“ решени су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons