fbpx

Ново поскупљење струје до краја године

0
(0)

Србија би до краја августа са Светском банком требало да заврши анализу тарифа за ову годину, односно да каже за колико би и да ли би струја могла да поскупи, пише Политика.

„Прецизног одговора да ли ће струја у Србији поскупети до краја ове године још нема. Како се, међутим, чита у програму ‘чуваркуће’ који је наша влада потписала с Међународним монетарним фондом до краја августа би са Светском банком требало да буде ‘завршена анализа тарифа за 2018. годину’, односно да ли би и за колико струја могла да поскупи“, наводи лист.
„Политика“ подсећа да је према подацима Европског завода за статистику цена киловата у Србији је три пута мања од европског просека, где је просек у 2017. години био 0,204 евроценти, а у Србији 0,066, али и најнижа не само у региону него и у Европи.

Јефтинију струју од нас има само Украјина.

„И док у ЕПС-у не желе да коментаришу ово питање, један други формални услов из кредита Светске банке потврђује тезу о могућој новој корекцији цене, где се наводи да ће зајам за развојну политику помоћи да ЕПС приближи цене струје за гарантовано снабдевање тржишним ценама, са 64 одсто на крају 2014. године на 80 одсто на крају 2018. године“, наводи Политика.

У Светској банци су потврдили да ли је тај услов обавезујући за ЕПС.

Председник Управног одбора ЕПС-а Бранко Ковачевић је за Политику рекао да ЕПС остварује профит и са садашњом ценом електричне енергије, али да то не значи да за то предузеће не би било добро да струја поскупи, али да је то у Србији и даље политичка одлука.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Струја поскупљује скоро осам одсто

0 (0) Од 1. септембра струја у Србији највероватније ће поскупети у опсегу од 7,7 …

Струја ће поскупети иако ЕПС и са овом ценом остварује зараду

5 (2) Последњег дана овог месеца, а то је петак, 31. јул, надлежни у Србији, …

Један коментар

  1. Mora sve da bude po Evropskom proseku, samo plate i penzije ne! Kazamat Srbija postaje sve tesnji, a pritisak u njemu sve veci!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *