Самостални синдикат ПКБ: Цена за ПКБ биће најмање четири пута нижа од реалне вредности – што је равно распродаји

0
(0)

Тендер за продају имовине Пољопривредног комбината Београд требало би да буде објављен наредних дана, а синдикат тог предузећа упозорава да ће почетна цена бити најмање четири пута нижа од реалне.

„Још немамо званичне информације о томе колика ће бити почетна цена, али према досадашњим сазнањима износиће нешто више од 104 милиона евра, што је за нас равно распродаји“, изјавио је председник Самосталног синдиката ПКБ-а Милисав Ђорђевић.

Он каже да у ту цену није урачунат сточни фонд, чија ће се вредност процењивати када се изабере најбољи купац који ће стадо додатно платити. Према процени рађеној крајем децембра 2017. године, вредност сточног фонда ПКБ-а је била 17,3 милиона евра.

Вредност непокретне имовине ПКБ-а према процени која је обављена ових дана је 208,4 милиона евра, али ће на тендеру почетна цена имовине бити 50 одсто њене процењене вредности.

„Питали смо Министарство привреде зашто је понуђена цена на овом тендеру за 50 милиона евра нижа него 2015. године када је била око 154 милиона евра и када цена земљишта расте, а одговорили су нам да ће они објаснити разлоге за такву цену“, рекао је Ђорђевић.

На продају ће бити понуђена имовина ПКБ-а – пољопривредно земљиште, грађевински објекти који се користе у пословне сврхе, опрема, залиха резервних делова, стада и удела ПКБ у зависним друштвима.

Заинтересованим купцима биче понуђен капитал у власништву Републике Србије и Акционарског фонда у зависним друштвима Еко-лаб и ПКБ Агроекономик.

По подацима Самосталног синдиката ПКБ-а, имовину предузећа чини око 17.000 хектара пољопривредног земљишта, око 70 километара каналске мреже за наводњавање, око 17.000 грла стоке, и друга непокретна имовина и механизација.

ПКБ има око 1.700 радника којима су, како твде у синдикату, обећане отпремнине од 450 евра по години стажа.

ПКБ је недавно огласио продају непокретности и грађевинског земљишта у Ковилову укупне површине 3,6 хектара по почетној минималној цени од 1,5 милиона евра. На продају су понуђене и две парцеле градског грађевинског земљишта у Борчи од 1,8 хектара и 1,2 хектара, по почетној минималној цени од 939.113 евра, односно 284.000 евра.

Министарство привреде је прошле године објавило јавни позив за прикупљање писама инвеститора заинтересованих за учешће у поступку приватизацију ПКБ-а и четири зависна предузећа – Пољопривредна авијација ПКБ, ЕКО – ЛАБ, ПКБ Агроекономик и Ветеринарска станица ПКБ.

За ПКБ тада су били заинтересовани Индустрија меса „Матијевић“ и МК Комерц, као и Ал Дахра из УАЕ, док имена компанија из Велике Британије, Сингапура и Кине нису саопштена, али није било обавезујућих понуда.

У синдикату су рекли да су последњих месеци ПКБ обилазили представници арапских и кинеских фирми.

Ђилас: Држава продаје ПКБ за 100 милиона евра

Шеф одборничке групе „Заједно за Србију“ у Скупштини Београда Драган Ђилас критиковао је одлуку о продаји ПКБ-а, који, наводи, држава намерава да прода за 100 милиона евра.

Драган Ђилас у писаној изјави каже да је почетна цена за продају ПКБ-а 12,35 милијарди динара, односно око 100 милиона евра, а да ће купац за ту цену добити 17.000 хектара земљишта, механизацију, канале за наводњавање, фарме, зграде, институт.

Наводи да је сточни фонд ПКБ-а процењен на додатних 17 милиона евра, а купац мора само у наредне три године да настави све привредне активности које ПКБ данас обавља, па сматра да ће будући купац после тога угасити сточни фонд и бавити се искључиво земљорадњом.

Додаје да је Град Београд 2013. године одбио да прода ПКБ, „када је садашња републичка власт покушала да прода ПКБ“ , а да је тада процењена вредност била око 200 милиона евра.

„Садашња напредњачка градска власт прихватила је цену готово дупло мању од оне понуђене 2013. године“, навео је Ђилас.

Бета, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Радосављевић: Када је СНС преузео власт јавни дуг је био 15,45, а данас је преко 27 милијарди евра

5 (4) * Горан РАДОСАВЉЕВИЋ: За претходних девет година Србија је задужена за око 12 …

Вучић решио да ухапси себе, бату Андреја и читав главни одбор напредних лопова и сецикеса (видео)

5 (4) Председник Србије Алекдандар Вучић огласио се данас са свог Инстаграм профила „будућностсрбијеав“ и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend