НР Кина брани већи војни буџет

0
(0)

Велике инвестиције у војне снаге доприносе светском миру и стабилности, без обзира на забринутост САД и aзијских суседа, речено је уочи заседања Кинеског свенародног конгреса. Прошлогодишњи кинески војни буџет износио је око 100 милијарди долара и био је мањи само од америчког.

Кинеске власти пред заседање Конгреса бране све већи војни буџет истичући да велике инвестиције у војне снаге доприносе светском миру и стабилности, без обзира на забринутост Сједињених Америчких Држава и азијских суседа Пекинга.

Међутим, за разлику од ранијих година, нису саопштени подаци о војном буџету за идућу годину. Представница Конгреса Фу Јинг рекла је да ће војни трошкови бити објављени сутра са укупним износом буџета земље.

Имајући у виду да се сваке године војни буџет повећава, може се претпоставити да ће и ове године он износити више од 106 милијарди долара, колико је износио прошле године.

Једино Сједињене Америчке Државе троше више на одбрану од Кине. Представница парламента је с фрустрацијом одговорила на питање новинара о војним трошковима који су ранијих година били унапред објављивани.

„Изгледа да Кина треба да објашњава сваке године спољном свету зашто треба да јача националну одбрану и зашто треба да повећа свој војни буџет“, рекла је Фу.

Усвајање буџета ће бити међу најважнијим задацима делегата годишњег заседања кинеског парламента на коме ће бити потврђен и састав нове кинеске владе.

Генерални секретар Комунистичке партије Кине Си Ђинпинг ће на на конгресу од Ху Ђинтаоа преузети дужност председника државе, као и шефа утицајне Централне војне комисије, у оквиру редовне смене генерација руководилаца, која се дешава сваких десет година.

Фу је указала да Кина одржава стриктну политику одбране земље и навела мировне мисије Уједињених нација у којима учествује и антипиратске патроле у Аденском заливу, као примере доприноса Пекинга светском миру и стабилности.

„Као овако велика земља, кинеска неспособност да обезбеди своју одбрабу не би била добра вест за свет“, рекла је Фу. „Наше јачање безбедности је ради одбране нас самих, одбране безбедности и мира, а не ради претњи другим државама“, рекла је представница.

Овогодишње заседање Свенародног конгреса долази у време повећаних напетости с Јапаном због спорних острва у Источном кинеском мору. Патролни бродови и авиони двеју страна се свакодневно сусрећу у спорној области и упозоравају једни друге да су у туђим територијалним водама.

Представник кинеске владе је у суботу упозорио Јапан да ће сносити сву одговорност за било какве „ненамерне сукобе“.

Кински територијални спорови са Вијетнамом и Филипинима у Јужном кинеском мору су, такође, избијали на површину последњих месеци, док Пекинг страхује од нове стратегије Сједињених Држава и јачања војног присуства у Азији и Пацифику где пребацује главнину снага.

Страна забринутост због кинеског војног јачања проистиче и из сумњи око поузданости података о војном буџету за који се верује да увелико превазилази јавности саопштене податке.

У свом извештају из 2012. године о кинесој војсци, амерички Пентагон је проценио да су кинески издаци на војску у 2011. године износили између 120 и 180 милијарди долара, знатно више од саопштених 91,5 милијарди.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Клан Брнабић наставља бесомучно да пљачка Србију

4.3 (6) Председник Србије Александар Вучић предложио је досадашњу премијерку Ану Брнабић за мандатара за …

Kо све плаћа кредите Етихаду? (видео)

5 (2) Неизмирене обавезе „Ер Србије“ према „Етихад ервејзу“ износиле су 57,6 милиона долара и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend