Од недеље потоп, циклон стиже у Србију!

0
(0)

Републички хидрометеоролошки завод упозорио је да се у недељу и у понедељак пре подне очекују обилније падавине. У већини места биће од 10 до 30 мм, а у источним, јужним, југозападним и централним деловима локално и око 40 мм воде. На планинама изнад 1.000 метара биће око 20 центиметара новог снега.

Помоћник начелника Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Горан Николић изјавио је да тренутно нема већих проблема у Србији када је реч о поплавама и додао да су због најава Републичког хидрометеоролошког завода превентивно појачане снаге на југу земље.

– Од суботе ујутру смо почели да појачавамо снаге у источној Србији, јер очекујемо циклон који је најављен из Бугарске и Румуније. У Бору, Зајечару, Нишком делу и јужније појачавамо снаге за случај да дође до изливања, мада су тамо празна корита река и немамо велике водостаје. Ми ћемо свакако бити приправни и спремни да реагујемо ако буде требало – рекао је Николић.

Источну Србију је, према његовим речима, РХМЗ поменуо, па су снаге превентивно од јутрос појачане, а чине их још и Војска Србије, Жандармерија, Горска служба спасавања, Црвени крст и остали који могу да помогну.

Проблематично између недеље и понедељка

Николић је оценио да ће бити проблематична ноћ између недеље и понедељка, ако дође до обилнијих падавина.

– У сваком случају, у деловима Србије који су пре пар дана били поплављени, чачански, ужички и новопазарски део, и даље се будно мотри ситуација, јер су то угрожена подручја где и мања количина падавина може да буде проблематична – навео је он.

Николић је рекао да, када је реч о великим рекама, попут Дунава и Саве, ту за сада нема проблема, није дошло до изливања река, и нада се да до тога неће ни доћи.

Када је реч о ситуацији код Шапца, Николић је рекао да вести које су се појавила да је вода пробила насип и да има проблема – нису тачне. – Проблема нема, већ водопривредна предузећа предузимају превентивне мере да би сречиле пробијање, за случај да се ниво воде подигне – објаснио је он.

Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија помаже обнову Венеције са 11,8 милиона динара за обнову и санацију штете настале услед поплава

5 (1) Влада Србије одвојила је из буџетске резерве 11,823 милиона динара на име финансијске …

Први дан јесени, а са њом захлађење и пљускови

0 (0) Јесен нам је стигла јуче у 8.50. У исто време, становници јужне Земљине …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend