fbpx
Насловна / Србија / Од недеље потоп, циклон стиже у Србију!

Од недеље потоп, циклон стиже у Србију!

Републички хидрометеоролошки завод упозорио је да се у недељу и у понедељак пре подне очекују обилније падавине. У већини места биће од 10 до 30 мм, а у источним, јужним, југозападним и централним деловима локално и око 40 мм воде. На планинама изнад 1.000 метара биће око 20 центиметара новог снега.

Помоћник начелника Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Горан Николић изјавио је да тренутно нема већих проблема у Србији када је реч о поплавама и додао да су због најава Републичког хидрометеоролошког завода превентивно појачане снаге на југу земље.

– Од суботе ујутру смо почели да појачавамо снаге у источној Србији, јер очекујемо циклон који је најављен из Бугарске и Румуније. У Бору, Зајечару, Нишком делу и јужније појачавамо снаге за случај да дође до изливања, мада су тамо празна корита река и немамо велике водостаје. Ми ћемо свакако бити приправни и спремни да реагујемо ако буде требало – рекао је Николић.

Источну Србију је, према његовим речима, РХМЗ поменуо, па су снаге превентивно од јутрос појачане, а чине их још и Војска Србије, Жандармерија, Горска служба спасавања, Црвени крст и остали који могу да помогну.

Проблематично између недеље и понедељка

Николић је оценио да ће бити проблематична ноћ између недеље и понедељка, ако дође до обилнијих падавина.

– У сваком случају, у деловима Србије који су пре пар дана били поплављени, чачански, ужички и новопазарски део, и даље се будно мотри ситуација, јер су то угрожена подручја где и мања количина падавина може да буде проблематична – навео је он.

Николић је рекао да, када је реч о великим рекама, попут Дунава и Саве, ту за сада нема проблема, није дошло до изливања река, и нада се да до тога неће ни доћи.

Када је реч о ситуацији код Шапца, Николић је рекао да вести које су се појавила да је вода пробила насип и да има проблема – нису тачне. – Проблема нема, већ водопривредна предузећа предузимају превентивне мере да би сречиле пробијање, за случај да се ниво воде подигне – објаснио је он.

Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мали предах, али ускоро стижу нове опасности од падавина

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је за РТС после невремена које је …

Београд тотално поплављен, читави делови града под водом, затворен аутопут (фото, видео)

Ауто-пут у делу на Новом Београду потпуно је поплављен, преносе београдски медији. Коловоз је под …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *