Од само два посла са Крушиком ГИМ и породица министра полиције зарадила 4,5 милиона долара

5
(5)

Приватна фирма ГИМ Горана Тодоровића, коју је у више наврата, као правни и специјални саветник заступао Бранко Стефановић, отац министра полиције, од само два посла, које је током 2016. уговорила са „Kрушиком“ из Ваљева и „Првом петолетком“ из Трстеника, зарадила је 4,5 милиона долара, пише НИН у новом броју који ће се сутра појавити на киосцима.

Из уговора, извозних дозвола и сертификата о крајњем („енд усер“) кориснику – купцу из децембра 2016, у које је НИН имао увид, види се да је ГИМ са „Kрушиком“ и „Првом петолетком“ склопио уговоре вредне 7.184.000 долара, да би то исто оружје купцима из Саудијске Арабије испоручио за 12.462.000 долара, наводи НИН.

Предузећу ГИМ је тако, само од овог посла, остала разлика у цени од скоро 5,3 милиона долара, а уз то је наплаћена и комисиона провизија од пет одсто на суму исплаћену „Kрушику“ (7,1 милион долара), односно додатних 359.200 долара, пише НИН. Тако је, укупно од тог посла са Саудијцима, предузећу ГИМ остало више од 5,6 милиона долара, а од те суме требало би одузети трошкове за четири авионска лета, што је максимално 800.000 евра и још највише 200.000 евра за транспорт оружја од фабрика из Ваљева и Трстеника до нишког аеродрома, трошкове шпедитера, утовара и пратње.

По рачуници магазина НИН, ГИМ је само од овог једног посла зарадио око 4,5 милиона долара, које је наплатио као „трошкове реализације спољнотрговинског посла“. У овом конкретном случају је, према сазнањима листа, зарада ГИМ била чак 60 одсто у односу на уговорену суму исплаћену државним фабрикама из Ваљева и Трстеника.

Уз то, повлашћени приватни трговци оружјем зарађивали су препродајом оружја посредством офшор компанија, регистрованих у земљама које се сматрају пореским рајевима. Такође, НИН пише и да је оружје за купце из Саудијске Арабије од српских фабрика до нишког аеродрома „Kонстантин Велики“ превозило предузеће „Панекспрес“ из Лучана, чији је власник Зоран Пантелић, који је као члан СНС доскора био члан општинског већа Лучана. И „Панекспрес“ је, као и неки од привилегованих трговаца оружјем, последњих година значајно побољшао финансијске резултате, тако да му је нето добит 2018. била 85,6 милиона динара, односно дупло већа него 2015, пише НИН у новом броју.

ФоНет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЛОПОВИ! За 47,7 км Фрушкогорског коридора кроз равницу платићемо БАСНОСЛОВНИХ 606 милиона евра!

5 (6) Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић у име Владе Србије и директор …

ОСТАВКА! Загорка Доловац је најодговорнија за системску криминализацију Србије, државног апарата и читавог друштва

5 (4) Након што је коначно извирила из вишегодишње медијске илегале обимним интервјуом објављеним у …

2 Коментара

  1. I najgore je sto se svima smeje u lice, jer, kako kaze, agencija je rekla da ja ne lazem

  2. Policija juri sitne mangupe,starice koje prodaju salatu,goblene ili heklere itd., a avioni i kamioni odlaze ISIL dzihad ratnicima! Srbija je privatna prcija 5-6 porodica u vrhu vlasti! Neshvatljivo da ministar policije Stefanovic omuci ocu koji je penzioner, ovakvu prljavu preprodaju! Tako i Vucic omogucio bratu prljave poslove sa marihuanom u Jovanjici, Sinisa Mali isto svom bratu namesta poslove! Svi su uvezani kao creva svinjska! 30 godina narod samo koristi uzrecicu: „Pa snasli se“ mislim odvratna fraza i zmurenje pred aferama! Nikoga nije briga dok problemi dodju u njegovo dvoriste, a biva kasno! Sistem je korumpiran od vrha do dna lestvice!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend