Одговорни Цветковић и Лихтова (видео)

0
(0)

Председница УНС-а Љиљана Смајловић оценила да су за заштиту државне имовине у „Политици“ били задужени Соња Лихт и Мирко Цветковић. Уместо да се бори против нетранспарентности власништва у медијима, држава то подстиче, истакла Смајловићева.

Председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла је да је у афери у „Политици“ најодговорнија држава, односно људи задужени да заштите њену имовину, а то су били Соња Лихт и Мирко Цветковић.

Према њеним речима, уколико је тачно да је господин Богићевић лагао када је рекао да није купио „Политику“ и да су из Демократске странке лагали када су рекли да не знају ко је купио „Политику“, то значи да је компанија ВАЦ једина која није прекршила закон.

ВАЦ је продао „Политику“ у складу са својим уговором, а прави проблем лежи у томе што држава није искористила своје право прече куповине.

„Није господин Богићевић био задужен да чува државну имовину, да газдује „Политиком“ у име државе. За то су били задужени Соња Лихт и Мирко Цветковић“, истакла је Смајловићева.

Према њеним речима, ту треба тражити одговор на питање где је кривично дело и где је незаконитост почињена „у тренутку када је држава допустила да се ‘Политика’ продаје кришом и усред ноћи“.

„Мени је свеједно да ли је господин Богићевић био принуђен или је то одушевљено учинио. Не сумњам да је он то радио због тога што је то ДС тражио од њега“, оценила је Смајловићева.

„Богићевић несумњиво има медијске амбиције. Пре неколико година покушао је да купи НИН, али је одустао кад се јавност око тога узнемирила. Колико ја знам, он је власник „Новог магазина“ где такође има прикривено власништво. И сада је коначно купио ‘Политику’ на тај начин и покушао да то сакрије“, каже Смајловићева.

Према њеним речима, сама чињеница да се то крије од очију јавности и да држава омогућује тајкуну да то директно од Немаца купи даје најбољи одговор на то шта је спорно.

„Спорно је то што држава, и када излази из власништва неких новина или медија, држава преко неких тајкуна наставља да контролише те новине“, истакла је Смајловићева.

Власт све контролише

Проблем у Србији је, како каже Смајловићева, што политичка власт све контролише, па тако и приватне и државне новине.

„Богићевића једино занима да угоди политичким властима, јер пословање његових фирми зависи од добрих намера власти према њему. То је трагедија у Србији. Свачије пословање зависи од тога да ли ће неки политички моћник бити милостив према некој фирми“, каже Смајловићева.

Према њеним речима, зато у Србији нема слободних медија који би могли да помогну у борби против корупције.

„Оно што мене брине као председницу УНС-а јесте то да ми немамо решење за транспарентност власништва. Држава се, у ствари, бори да сакрије власништво. Она је та која крије власништво и она је та која одржава контролу“, оценила је Смајловићева.

Председница УНС-а претпоставља да ће „Привредна банка“ и „Агробанка“, као државне банке, постати власници удела „Фармакома“ у „Политици“ и да ће то бити начин на који ће држава заштити своју имовину.

Видели смо из извештаја Верице Бараћ да нису појединци у питању већ да се купи повољан публицитет, односно да медији пишу повољно о власти.

„То се види и када мало боље погледате како су трошене паре из акције ‘Очистимо Србију’ и види се овде. Није Богићевић купио ‘Политику’ да би зарадио на томе, већ да би учинио ДС-у да ‘Политика’ има уређивачку политику која им одговара“, закључује Смајловићева.

Са друге стране, председница УНС-а каже да када је реч о „Новостима“ ту је ситуација мало нејаснија пошто је та медијска кућа купована тако што су купована потраживања која би се касније конвертовала у власништво.

„Нисам сигурна да ли ће им то успети. Милан Беко је власник тих фирми које су власници „Новости“. Колико ја знам, ВАЦ је покушавао разним арбитражама али није успео, а претпостављам и да Богићевић више нема амбиција да уђе у ту битку са Миланом Беком“, закључила је Смајловићева.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Немачки медији: Демонстрације против короне забрањене, контрадемонстрације дозвољене

4.8 (4) У случају забрањених скупова морало се претпоставити да се организатори и учесници неће …

У телу руског опозиционара Наваљног није пронађен отров

0 (0) Заменик главног лекара омске болнице број један Анатоли Калиниченко изјавио је да у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend