Насловна / Србија / Хроника / Одложен почетак суђења у „случају Асомакум“

Одложен почетак суђења у „случају Асомакум“

Суђење против 18 оптужених који се сумњиче да су наводно фалсификованом личном картом Андреја Вучића оснивали фантомске фирме и прали паре одложено за 2. септембар

Судница 13 Вишег суда у Београду данас је била препуна, јер су на рочиште дошли сви браниоци и окривљени у „случају Асомакум“. Упркос масовном присуству свих актера овог судског процеса, суткиња Весна Божовић Милошевић је на захтев бранилаца, почетак суђења одложила за 2. септембар. Суд је такође предложио издвајање поступка за петоро окривљених.

Оптужница, која је потврђена још у мају 2017. године, терети 18 окривљених за кривична дела преваре, прања новца и злоупотребу положаја одговорног лица. Петорица су оптужена да су наводно основали фантомска предузећа преко којих су прали паре на основу фалсификованих личних карата, о чему је БИРН писао.

Међу њима је и фирма Асомакум која је основана на име наводног фиктивног власника Андреја Вучића, брата Александра Вучића, који је те 2010. био заменик председника Српске напредне странке.

Тражећи да се почетак суђења помери, браниоцу су истакли да сем једног од њих, остали нису добили транскрипте са припремног рочишта одржаног 22. фебруара ове године.

Суд је одлучио да се до септембра браниоцима осим транскрипта, достави и писани став заменика Вишег јавног тужилаштва о предлозима за извођење доказа које су на припремном рочишту изнели адвокати окривљених.

Данашње изјашњавање тужиоца Небојше Обрадовића о тим предлозима одложено је јер је један од бранилаца накнадно доставио нову, обимну документацију, па је тужиоцу дат рок од пет дана да свој писани предлог редигује и достави га суду и адвокатима.

Суткиња Божовић Милошевић предложила је на данашњем рочишту да се петорици окривљених суди у одвојеном поступку јер се они терете за кривично дело злоупотреба службеног положаја које је у надлежности Основног суда.
Већина бранилаца била је сагласна са предлогом за издвајање поступка, о чему ће суд накнадно донети коначну одлуку.

Владимир Бељански, адвокат окривљеног Милана Машића, затражио је од суда да се поступак против његовог клијента издвоји јер је оптуженом у интересу да се суђење заврши што пре, што у конкретном случају, будући да је реч о поступку који се води против чак 18 окривљених, није могуће.

Kао разлог за овакав захтев, Бељански је навео да је његовом клијенту привремено одузета сва имовина још од 2016. када је оптужница подигнута, и да он нема од чега да живи, нити да плаћа трошкове тако дугог судског поступка. Овом предлогу успротивио се заменик Вишег јавног тужиоца.

Јавно.рс

Актуелно

Неша Роминг не сме у роминг

У Америци почиње поступак против кинеске компаније „Хјуавеи“, којим ће бити обухваћене и поједине српске …

Тендер за Комерцијалну банку најкасније почетком јуна

Тендер за избор стратешког партнера за Комерцијалну банку биће објављен најкасније почетком јуна, изјавио је …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *