Одложена чак четири данашња суђења у вези са паљењем куће новинара Јовановића

0
(0)

Суђење за паљење куће новинара портала Жиг инфо Милана Јовановића одложено је јер нису постојали технички услови за тонско снимање у судници Палате правде, што је судија у овом поступку Славко Жугић раније одредио.

Браниоци окривљених су били изричити да се данашње рочиште из тог разлога одложи.

Адвокат окривљеног Владимира Михаиловића Зора Добричанин је после судијиног објашњења да суђење неће бити снимано рекла да њен клијент не треба да одговара на питања, с чим се Михаиловић сагласио. Адвокати окривљених и оштећених, као и Јовановић, из тог разлога нису покушали да му поставе питања.

Због немогућности тонског снимања и окривљени Игор Новаковић није желео да изнесе своју одбрану. Упркос овим околностима адвокат оштећеног Милана Јовановића Ана Матић Алимпијевић предложила је да се њен клијент испита. Са тим је био сагласан и заменик јавног тужиоца Предраг Миловановић. Ипак, судија Жугић одлучио је да се суђење одложи за 14. фебруар.

Жугић је рекао да „не види разлог“ зашто су се браниоци одлучили за „такво понашање“, као и да обавеза суда према закону није да обезбеди тонско снимање. „Никаквог ризика за окривљене нема ако се ток претреса не снима. Све се уноси у записник и свако може да интервенише ад хоц“, рекао је Жугић.

Симоновић: Нисам претио тужиоцу

Наводе да је претио заменику јавног тужиоца Предрагу Миловановићу на претходном суђењу Драгољуб Симоновић је данас негирао и рекао да су „медији изнели те неистине“.

„Смисао мојих речи био је да ако се пред судом докаже да је заменик тужиоца на незаконит начин прикупљао доказе, прикривао чињенице може се искључити из поступка. О раду тужиоца може одлучивати суд, а не ја“, истакао је Симоновић.

Додао је да „није коректно“ што је заменик јавног тужиоца Миловановић наводне претње коментарисао у медијима. Миловановић је казао да је медијима дао изјаву, уз одобрење одговорних у тужилаштву, али да даље изјаве неће давати до правноснажног окончања поступка.

Адвокат Симоновића Ивица Вуковић рекао је да је етичком одбору Високог савета судства, Друштву новинара Србије, Удружењу тужилаца Србије и Државном већу тужилаштва упутио допис да се тужиоци и судије суздрже од коментарисања у медијима о овом поступку јер се на тај начин врши притисак и утиче на независност судства и тужилаштва, што сматра недопустивим. Судија Жугић рекао је да нико није, нити ће утицати на његову независност, као и да поступак води у складу са законом.

Добричанин: Важна одлука суда

Адвокат окривљеног Владимира Михаиловића Зора Добричанин је после суђења изјавила да је „важна одлука“ да се суђење одложи с обзиром на интересовање медија, као и изношења „великог броја осетљивих чињеница“ током поступка.

„Био је ред на мог клијента, Владимира Михаиловића да одговара на питања. Претпостављам која би врста питања била и мислим да је важно да одговори на та питања апсолутно прецизно буду у записнику“, рекла је Добричанин.

Kоментаришући да се одлагањем одуговлачи процес Добричанин је то негирала и истакла да суђење „иде невероватном брзином, с обзиром да је кривично дело извршено пре годину дана“. „У фази смо дубоког главног претреса у испитивању окривљених. Ако проверите друге предмете, видећете да то није случај. Нико овде нема намеру да одуговлачи. Мој лични утисак је да се процес одвија брзо“, казала је Добричанин.

Kоментаришући наводе да је Симоновић на прошлом суђењу претио тужиоцу, Добричанин је рекла да то нису претње. „Свако од нас би одреаговао да је било претњи. Окривљени Симоновић је рекао да ће покренути поступке против тужилаца, а то није претња. Јако је важно што је тај главни претрес сниман, јер да нема аудио снимка ко зна на шта би то изашло. Тај снимак је најбоља одбрана Симоновића“, рекла је Добричанин.

И остала суђења данас одложена

УНС сазнаје и да је данашње суђење за накнаду штете за изгорелу кућу Јовановића одложено, као и два суђења по тужби Драгољуба Симоновића против уредника портала Жиг инфа Жељка Маторчевића.

Суђење за накнаду штете за изгорелу кућу против певачице Бојане Цветковић Шијачки, која је признала да је била саучесница због чега је добила шест месеци кућног притвора и новчану казну од 50.000 динара, одложено је јер се није појавила на суђењу. Против Маторчевића суђење је одложене зато што се Симоновић на претресу није појавио. Разлог за недолазак био је због данашњег суђења за паљење Јовановићеве куће.

Аутор: УНС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Милан Јовановић: Не осећам се безбедно, ћерка председника општине ми фотографише кућу

0 (0) Александар Маринковић и Игор Новаковић, осумњичени за паљење куће новинара Милана Јовановића из …

Хапшење Симоновића је ФАРСА: биће на слободи већ крајем фебруара?!

0 (0) Председник општине Гроцка и високи функционер СНС-а Драгољуб Симоновић саслушан је јуче у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend