Јовановић на суду: Нудили ми мито средином 2019, да се случај гурне под тепих

Јовановић на суду: Нудили ми мито средином 2019, да се случај гурне под тепих

5
(1)

Новинар портала Жиг инфо Милан Јовановић, ком је пре више од годину запаљена кућа, пред судом је рекао да му је средином 2019. непозната особа нудила мито, како би се цео случај гурнуо под тепих.

Навео је да су адвокати окривљеног Драгољуба Симоновића, бившег председника општине Гроцка, суду предложили сведоке који су у сродству са Симоновићем или су му пријатељи. Оштећени Јовановић је казао да је бивши председник општине Гроцка на претходним рочиштима углавном износио неистине као и остали окривљени. Kаже да му је на данашњем суђењу било ускраћено право да изнесе доказе који, како наводи, потврђују да је Драгољуб Симоновић повезан са високим званичницима у МУП-у Србије.

Током рочишта судија и адвокати окривљеног су углавном Јовановићу постављали питања колико износи поправка за кућу која је изгорела, колико је новца за то прикупио и од кога, да ли за све што је рађено има рачуне… Јовановић је одговорио да се све то налази у Фондацији Славко Ћурувија.

Новаковић променио исказ

Игор Новаковић, који је оптужен за учествовање у паљењу куће новинара из Гроцке Милана Јовановића, променио је на суду свој првобитни исказ и навео да је раније био застрашиван, уз увреде и претње, да призна да је бивши председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић налогодавац тог напада, преноси Удружење новинара Србије (УНС).

Новаковић је на суду рекао да су га у Управи криминалистичке полиције испитивали о том случају и да су му претили да ће бити осуђен на пет година затвора ако не буде сарађивао. Додао је да је био без хране, тоалета и да је био везан лисицама у канцеларији, а да су му тражили да призна да је Симоновић налогодавац напада, али да он то није желео да уради.

Kако тврди, тек под присилом и када је видео да се „дигла прашина“, пред замеником тужиоца је рекао да му је полицајац из Гроцке Владимир Михаиловић дао новац да се запали аутомобил Јовановића, а да је он предао део тог новца Александру Маринковићу, како би то урадио.

Kазао је да Симоновића, Јовановића и певачицу Бојану Цветковић Шијачки, која се сумњичи за саучесништво, не познаје.

Он није желео да одговора на питања заменика јавног тужиоца Предрага Миловановића.

На почетку одбране Владимир Михаиловић, иначе бивши полицајац, је рекао да неће одговарати на питања тужиоца и адвоката Милана Јовановића.

Навео је да је лично донео одлуку да се новинару, како је рекао, мало оштети возило – или да се разбију стакла или да се нешто испише спрејем, али не и да се запали. Такође је истакао да је у полицији на њега вршен притисак да се за све окриви Драгољуб Симоновић.

Јовановић тврди да је изнета одбрана лажна, Добричанин да се суд коначно бави чињеницама
„Ја као оштећени нисам имао шансу да се обратим суду, мене су испитивали данас само адвокати Драгољуба Симоновића и Михаиловића, уопште нисам имао шансу да се ја лично као оштећени обратим суду и да суду кажем то и то ми је урађено, Драгољуб Симоновић је дао такву и такву изјаву, лагао је то и то, изволите материјалне доказе. Све те материјалне доказе поседујем. Све оно што је изјавио Михаиловић све је слагао, променио је сада изјаву, све је слагао, за то исто поседујем доказе“, рекао је Јовановић после рочишта.

Његова правна заступница, Ана Матић Алимпијевић, казала је да сматра да је данас изнета одбрана лажна и да је срачуната искључиво на избегавање кривичне одговорности.

„Не можемо да заборавимо да су сви окривљени неколико пута саслушавани у присуству својих бранилаца, у просторијама Јавног тужилаштва, где су до детаља описивали све своје радње и улоге које су имали у поступку. Сва њихова одбрана је заједничка и иде се у правцу да се све пребаци на Александра Маринковића који је у бекству“, истакла је Матић Алимпијевић.

Адвокат Зора Добричанин, бранилац оптужених рекла је да је јасно да су Михаиловић и Новаковић једва дочекали прилику да пред судом изнесу чињенице.

„У овом предмету је било пуно политике, а чим је политика у судници правда излази кроз прозор. Међутим, у овом тренутку ми се у суду бавимо чињеницима и доказима“, казала је Добричанин.

Новинару Милану Јовановићу запаљена је кућа у децембру 2018. године за шта је осумњичен да је налогодавац тадашњи председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић, који је и првоокривљени у том поступку.

Следеће рочиште је заказано за 30. март.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Случај Перишић: Шпијунска афера мистерија после 18 година

Случај Перишић: Шпијунска афера мистерија после 18 година

5 (3) Суђење некадашњем начелнику Генералштаба, пензионисаном генералу – пуковнику Момчилу Перишћу и још двојици …

Вучићу ће судија оптужницу прочитати на енглеском: А нама ће остати дужан за сва злодела (видео)

Вучићу ће судија оптужницу прочитати на енглеском: А нама ће остати дужан за сва злодела (видео)

4.6 (81) Није лако Александру Вучићу, стисло га је са свих страна. Из Америке га …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend