Србија

Оџаци: Грађани неће да плаћају воду

Грађани сматрају да је уведени намет незаконит. На име будуће замене водомера већ пола године месечно издвајају 54 динара

ОЏАЦИ – Од августа прошле године, домаћинства у Оџацима плаћају намет на водомер од 54 динара, а тај издатак важиће у наредних пет година. Глобу плаћају индивидуална домаћинства, као и појединачно сваки власник стана у стамбеној згради, иако имају само један водомер. У ЈКП „Услуга“ кажу да је то новац којим ће се постепено мењати стари водомери и куповати модернији, а „непослушни“ грађани уверени су да је одлука по којој се то ради – незаконита.

Др Душан Мирковић, локалној јавности познат као дугогодишњи предани активиста еколошког покрета, ових дана је путем сајта и других медија обавестио суграђане да више неће плаћати воду, а на суду ће радо, ако буде тужен, образложити своју одлуку.

– Суд ће тада морати да каже да ли сам у праву, или нисам – уверен је др Мирковић, који се писмено обратио и одговарајућим службама у општини са захтевом да му одговоре у коме закону је Општинско веће нашло упориште када је Управном одбору ЈКП „Услуга“ одобрило „порез на водомере“ и то без знања општинског парламента.
РАЧУНИЦА НА рачун ЈКП „Услуга“ сваког месеца „легне“ 180.000 динара за водомере. За пет година, колико би требало грађани да плаћају ову глобу, на рачун комуналаца би се слило 10 милиона. Од досад прикупљених пара купљено је и уграђено 150 водомера по појединачној цени од 3.000 до 5.000 динара, тврде комуналци.

 Петар Свилар, директор ЈКП „Услуга“, оправдава ову таксу честим кваровима на водомерима и потребом да се они због тога постепено замењују савременијим. Он тврди да је одлука законита, јер су цене локалних комуналних услуга у надлежности општине.

– Много је скупље стално отклањање кварова, а такође је безболније да се инвестира постепено на пет година по 54 динара, него да се плати одједном – појашњава Свилар, додајући да би замена водомера из садашње ниске цене воде била немогућа.

Многи грађани, међутим, ово образложење не прихватају. Тако Мирко Стевановић из Блока „Ц“, као и неколико његових комшија, подржавају др Мирковића, одлучни да и они не плаћају воду до одлуке суда.

– Комуналци наплаћују 54 динара и од сваког станара у згради, која има колективни водомер, а трошкови се деле по броју чланова домаћинства. Ми смо огорчени због тога, али нико није ни саслушао, а камоли уважио наше рекламације – киван је Вукашин Ранђеловић, председник скупштине станара у Блоку 20. 

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!