fbpx

Опет протест против градње хидроелектрана, овог пута у селу Ракита код Бабушнице

0
(0)

Активисти Савеза месних заједница Старе планине придружили су се протесту мештана села Ракита надомак Бабушнице, који се се окупили у суботу 23. јуна, на дан одржавања Међународног успона на Руј, да искажу своје незадовољство поводом изградње мини хидроелектране на Ракитској реци.

Мештани Раките месецима се буне против изградње деривационе мини-хидроелектране на малој реци која пролази кроз њихово село. У свом протесту нису усамљени већ имају подршку са Старе планине, у свеобухватној борби за очувања река у Србији.

Председник Месне заједнице Десимир Стојанов каже да су приликом грађевинских радова у центру села створена клизишта, тако да су сада мештани остали без атарског пута који води до њихових имања.

Без воде нема живота, а они нам узимају воду. Једини пут који смо имали до имања је урушен, не можемо да одемо тамо. Приморани смо да се на овај начин бунимо, нећемо дозволити да се то ради – рекао је Стојанов.

Подршку мештанима Раките пружили су активисти Савеза месних заједница са Старе планине, који и сами воде борбу за заштиту реке Височице, али и других старопланинских река на којима је планирана изградња мини-хидроелектрана.

Александар Панић из Савеза месних заједница Старе планине каже да целој Србији прети пошаст 800 мини-хидроелектрана, тако да је то проблем целе земље, а не само Раките, Звонца или села на Старој планини.

Борба за реке није само борба за воду и природу, већ је борба за живот. Власт је неосетљива, ћути над овим проблемима, јер има озбиљан интерес. Њих не интересују људи, већ их интересује да се села и планине испразне – рекао је Панић.

Један од најистакнутијих бораца за очување старопланинских села Александар Јовановић Ћута истакао је да је Ракитска река сахрањена у цевима постројења хидроелектране.
Предлажем минут ћутања за злочин који се десио над реком које протиче кроз село. Реци је пресуђена смртна казна. Живимо у земљи где је све по Закону, све је по Уставу, све по Закону о водама, а нама нестају реке – рекао је Јовановић.

Пре доласка у село Ракита, они су се окупили у Пироту где су у парку код Тврђаве Кале одржали још један у низу протеста против изградње мини-хидроелектрана на Старој планини.

Подсетимо, Јовановић који је један од најгласнијих бораца за очување природе у овом крају, одбио је да у име Савеза месних заједница прими захвалницу Министарства екологије, поводом дана заштите животне средине. Савез месних заједница Старе планине се већ годину дана активно бори против градње малих хидроелектрана на Старој планини, а тек недавно је реаговао министар заштите животне средине Горан Триван, који је рекао да би градњи требало да се стане на пут, јер то нарушава нетакнуту природу. Ипак, суд је поништио одлуку министарства и „стао на страну“ приватног инвеститора који планира да гради мини-електране. Јовановић је свој проблем изнео и председнику Србије Александру Вучићу приликом његове посете Пироту.

Љубомир Филипов, Јужне вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Директор “Наменске” из Лучана нема за плату радника, али има за базен (видео)

5 (4) И док генерални директор „Милан Благојевић – Наменска“ Лучани Радош Миловановић, обавештава раднике …

Фирми супруге директора БИА скоро 40.000 евра из буџета за медијске пројекте

4.9 (8) Фирми „АДД продуцтион“ у власништву Ирене Гашић, супруге директора БИА и функционера СНС-а …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *