"Опстанак пчела у Србији угрожен": Удружења траже да се забрани прскање комараца

“Опстанак пчела у Србији угрожен”: Удружења траже да се забрани прскање комараца

САВЕЗ пчеларских организација Србије и НАЛЕД покренули су онлајн петицију за све грађане који желе да подрже борбу за очување пчела. Како се наводи у захтеву, опстанак пчела у Србији је угрожен, јер део општина и градова третира комарце и крпеље из ваздуха, што захтева већу употребу пестицида. С друге стране, стручњаци тврде да је нереално да се забрани запрашивање комараца, јер би тиме било угрожено здравље становништва.

Како је изјавио Родољуб Живадиновић, председник СПОС, они желе да спрече да пчеле постану угрожена врста. Уз то, упозорава да постоје градови у којима је забележено третирање комараца из ваздуха и до 20 пута годишње. Живадиновић тврди да чак и у новембру, када комараца нема, поједине локалне самоуправе то раде и то само да би потрошили набављене количине пестицида.

– Међу потписницима декларације нашло се 20 војвођанских градова и општина – казао је Живадиновић. – Свима ћемо слати предлоге за боље координисање активности са пољопривредницима. У изради је и мапа општина које су одустале од третирања комараца и крпеља из ваздуха.

Ипак, др Марија Згомба, професор фитофармације на Пољопривредном факултету у Новом Саду, објашњава да постоји законска регулатива која јасно објашњава како се третирају комарци и крпељи из ваздуха. Она напомиње да прскање мора најавити најмање 48 сати раније, како би се оставило време да пчелари реагују и склоне и затворе пчеле у кошнице.

– Сви који су укључени у запрашивање комараца су дужни да обавесте пчеларе, а то се највише односи на локалне самоуправе, јер су оне наручиоци посла – објашњава проф. др Згомба. – Када би то све било у реду, не би долазило до ових проблема, којих има све више и више. Угинуће пчела због прскања је последица неадекватног обавештавања. Јер, сигурно је да због јавног здравља и потенцијалних болести, које могу да се пренесу крпељима и комарцима, није могуће забранити прскање из ваздуха. Нарочито што су нове, инванзивне врсте, највећи преносиоци патогена, којих није раније било на овим просторима.

ПЕСТИЦИДИ ВЕЋИ ПРОБЛЕМ

КАКО проф. др Згомба наглашава, услов свих услова је обавештавање, али не само у локалним листовима и на радио-станицама, које нико и не слуша, већ да велики медији буду ти који ће се укључити у овај посао. Уз то, потребно је и да удружења пчелара буду обавештена, како би даље пренели својим члановима. Свакако, за пчеларе и пчеле још већи проблем су пољопривредници и неадекватно и неконтролисано третирање биљака опасним пестицидима и инсектицидима.

Ј. Субин, Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

РЕПРЕСИВНИ АПАРТХЕЈД! Ево колике су казне за непоштовање одлука о ковид пропусницама

РЕПРЕСИВНИ АПАРТХЕЈД! Ево колике су казне за непоштовање одлука о ковид пропусницама

У суботу и недељу ће све инспекције бити на терену После данашњег састанка председнице Владе …

У Београду и Нишу одржани протести због увођења ковид пропусница (видео)

У Београду и Нишу одржани протести због увођења ковид пропусница (видео)

У центру Београда вечерас се окупило више стотина грађана, који су, како су рекли за …

Један коментар

  1. pesticidi su mnogo Veći problem i pravi problem,u upotrebi je sve i svašta,poljoprivreda se oslanja na prskalicu umesto na mašinsku obradu (međuredno freziranje itd)ali lakše je kupiš par litara otrova i rešio si problem korova.A to što korov postaje sve otporniji koga to briga i što truješ i hranu i sve okolo i to nikog ne interesuje.
    A ova takozvana udruženja idu naruku vlastima kazaće pa eto nećemo uništavati komarce jer je loše za pčele,pa se novac skrene u nešto drugo a nebi me iznenadilo da su komarce tretirali vodom,čist ćar.Jer se dešavalo da komarci posle prskanja nisu bili ni ošamućeni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *