ОСКУДАЦИЈА: Дијаспора шаље све мање новца у Србију

0
(0)

Радници из иностранства званично су ове године послали у Србију 14 одсто мање новца него лане, саопштено је на представљању новог издања „Макроекономских анализа и трендова“ (МАТ). Наиме, према статистичким подацима, од јануара до априла ове године радници дијаспорци су своју родбину у Србији помогли са 543 милиона евра, што је за 89 милиона евра мање него у истом периоду 2015. године.

Дознаке дијаспоре годинама су биле један од најзначајнијих извора прихода бројних житеља Србије, а према незваничним подацима наши радници из иностранства помажу директно или индиректно око 800.000 људи.

Подаци Светске банке показују да највише новца у Србију стиже из Немачке, Швајцарске, Аустрије и САД. Бар једног члана породице у иностранству има 23 одсто становника наше земље, а годишње дознаке су 2,5 пута веће од директних страних инвестиција које пристижу у отаџбину.

Милан Ковачевић, консултант за страна улагања, за „Вести“ каже да је евидентно да је криза погодила наше раднике у туђини, али да ово смањење може бити и резултат неповерења у банкарске званичне токове.

– Сматрам да и поред кризе у западној Европи наши људи нису мање дарежљиви него ранијих година, него се више новца шаље неформалних каналима – истиче др Ковачевић.

Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Дијаспора храни Србију

0 (0) Према подацима Народне банке Србије, дознаке дијаспоре у прва три месеца ове године …

Како екуменисти са Фанара узурпирају српску православну дијаспору

0 (0) Поштовано Уредништво „Борбе за веру“, помаже Бог! Шаљемо Вам на увид интервју који …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend