Ослобађајуће пресуде Бубалу и осталим оптуженима за злоупотребе приликом приватизације Луке Београд (видео)

5
(1)

Специјални суд у Београду донео је ослобађајућу пресуду бившем министру привреде и приватизације Србије Предрагу Бубалу и осталим оптуженима за злоупотребе приликом продаје Луке Београд. Уколико Тужилаштво уложи жалбу у наредних 30 дана на колико је суд на његов захтев продужио рок за жалбу, предмет ће поново разматрати Апелациони суд, који ће и донети коначну пресуду о овом случају.

Kако је једногласно утврдило судско веће, током поновљеног поступка није доказано извршење кривичног дела које се оптуженима ставља на терет.

Поред Бубала, због кривичног дела злоупотреба службеног положаја били су оптужени и извршни директори Агенције за приватизацију Миодраг Ђорђевић и Горан Мрђа, директор Центра за тржиште капитала Алексеј Мисаиловић, директор Акцијског фонда Александар Грачанац и директорка Сектора за анализу, припрему и организацију продаје у Акцијском фонду Јасмина Драгутиновић. Судило се и бившем директору Привредног друштва „Лука Београд“ АД Мирославу Дропцу и бившем финансијском директору тог привредног друштва Душану Kосовцу.

Они су оптужени за злоупотребе приликом продаје пакета државних акција у Луци Београд предузећу „Ворлдфин“ из Луксембруга 2005. године, чији је крајњи власник бизнисмен Милан Беко. Беко и његов адвокат присуствовали су данашњем изрицању пресуде.

Након добијања писаног отправка и анализе датих разлога у пресуди суда тужилаштво ће изјавити жалбу, саопштено је из Тужилаштва за организовани криминал након изрицања првостепене пресуде.

Адвокати одбране, након изрицања пресуде, рекли су да је оптужница против Бубала била политички мотивисана и да је ослобађајућа пресуда очекивана.

Kако је рекао адвокат Владимир Гајић, у образложењу пресуде суд је рекао да на Луку Београд није ни могао да се примењује Закон о приватизацији јер она није била предмет приватизације, већ је приватизована по Закону о својинској трансформацији из 1996. године.

Адвокат Божо Прелевић – бранилац Александра Грачанца и Јасмине Драгутиновић, сматра да „ни претходна првостепена пресуда не би била укинута да је није пратило незапамћено вређање суда и судског већа од стране (потпредседника СНС-а) Милоша Вучевића“.

Бубало није желео да говори новинарима након изрицању пресуде Специјалног суда у Београду, а изјаву није желео да да ни Милан Беко.

Понављање поступка уследило је након што је Апелациони суд крајем априла прошле године, прихватио жалбу Тужилаштва за организаовани криминал, а суђење је почело испочетка без нових доказа.

Бубало, министар привреде и приватизације у Влади Војислава Kоштунице ухапшен је у јуну 2013. а случај Луке Београда је, по раније више пута изреченим оценама Еврпске уније и Савета за борбу против корупције, једна од 24 спорне приватизације у Србији.

Само суђење пред Специјалним судом почело је у јулу 2014.

Тужилаштво Бубала терети да је злоупотребио службени положај, јер је као министар пропустио да врши надзор приликом продаје акција Луке Београд које су продате за мању вредност од економске, па је држава оштећена за више милиона евра.

Предраг Бубало је са друге стране на суђењу негирао оптужбе уз тврдњу да је случај исцениран како би се на некога свалило незадовољство резултатима приватизације.

Kроз сам поступак, што у оквиру истраге, што на самом суђењу, саслушани су бројни сведоци, међу којима су били и власник „Делта холдинга“ Мирослав Мишковић, који је на самом почетку заједно са Миланом Беком био у пословима око Луке Београд као инвеститор, али се из тога повукао.

Мишковић је у истрази пред Тужилаштвом 2013. рекао да је у посао око Луке Београд ушао само као финансијски инвеститор у предузећу Ворлдфин Милана Бека, које је купило акције Луке Београд.

Милан Беко сведочећи у овом поступку рекао је да му је куповина Луке Београд била најгора пословна одлука јер му је тај посао донео само проблеме и на приватном и на пословном плану.

Тужилаштво за организовани криминал затражило је раније да Бубало, буде осуђен на „не мање од пет година“ због злоупотреба у продаји државних акција у Луци Београд, док је одбрана затражила ослобађајућу пресуду.

Нешто више од три године касније, донета је првостепена пресуда и у децембру 2017. бивши министар привреде Предраг Бубало и више државних службеника ослобођени су оптужби за злоупотребе приликом продаје Луке Београд.

Неколико месеци касније, Апелациони суд је укинуо је ову првостепену пресуду закључивши, између осталог, да је „нејасан и неприхватљив“ закључак првостепеног суда да – нема кривичне одговорности одговорних лица.

Случајем Луке Београд Инсајдер се бавио у серијалу Службена (зло)употреба 2009, где су, између осталог, објављени докази о томе да су представници државе својим одлукама, којима су практично повлашћеним бизнисменима поклањали најатрактивније локације у граду, оштетили буџет за више од две милијарде евра.

Инсајдер.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Измене српског Устава мимо закона: Предлог морали да дају посланици

Измене српског Устава мимо закона: Предлог морали да дају посланици

5 (2) Скупштина Србије кренула је у уставне промене у области правосуђа, али на начин …

Загорка Доловац је поред Вучића главни генератор ендемске корупције и организованог криминала у Србији!

Загорка Доловац је поред Вучића главни генератор ендемске корупције и организованог криминала у Србији!

5 (4) Избор новог републичког тужиоца отпочео је данас другим кругом, а актуелна главна тужитељка …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend