fbpx

Отац министра полиције Стефановића продаје државно оружје Арапима

0
(0)

Бранко Стефановић, отац министра полиције Небојше Стефановића, био је један од представника фирме која је учествовала у склапању послова продаје оружја између српске фирме „Kрушик“ и купаца из Саудијске Арабије, показују документа које БИРН објављује.

Шесторица дилера оружја посетило је ваљевску војну фабрику „Kрушик“ у мају 2017. године да би видели робу коју су намеравали да купе – минобацачке мине и далекометне ракете, пише БИРН.

Kако наводи БИРН, од њих шесторице тројица су били саудијски купци, представници компаније „Ринад Ал Џазира“, а тројица представници ГИМ-а, српске компаније која од 2017. године постаје битан играч на тржишту наоружања.

Заслуге за успех ГИМ-а могу се приписати томе што Саудијци претходних неколико година не штеде доларе за српско оружје и муницију, али пре свега утицају једног од присутних људи на поменутом састанку у ваљевском „Kрушику“, пише БИРН. Реч је о Бранку Стефановићу, оцу министра полиције Небојше Стефановића.

Недељник НИН је објавио у октобру 2018. године да је фирма Бранка Стефановића „Унитед БГ“ добила дозволу Министарства трговине, а уз претходну сагласност Министарства унутрашњих послова, да тргује оружјем.

Убрзо након тога огласио се министар Стефановић, када је негирао наводе НИН-а о умешаности свог оца у трговини оружјем и изјавио да фирма Бранка Стефановића није продала „ни један једини метак“.

Ипак, БИРН тврди да документ до ког је дошао показује да „министров отац тргује оружјем кроз ангажман у фирми ГИМ, у власништву Горана Тодоровића“.

Извор: БИРН
Поред тога, додаје БИРН, подаци из документа показују да је ГИМ имао повлашћен положај у „Kрушику“ и да је робу добијао по нижој цени, што му је донело боље место на тржишту и бољу зараду.

Бранко Стефановић, Небојша Стефановић и Горан Тодоровић, власник ГИМ-а и пословни партнер Стефановића старијег нису одговорили на позиве и поруке БИРН-а.

Доскорашњи директор „Kрушика“ и члан СНС-а Младен Петковић није могао са сигурношћу да каже која је била улога Бранка Стефановића у компанији ГИМ и у послу трговине наоружањем.

„Kолико знам, Стефановић није запослен у ГИМ-у. Не могу сто одсто да тврдим да није био у фабрици, али ни да јесте. Нисам га видео у ’Kрушику’, јер се са купцима састаје особље из комерцијале, а не ја“, рекао је Петковић у телефонском разговору за БИРН.

У исто време, компанија коју води супруга бившег директора „Kрушика“ нарасла је у грађевинску компанију од угледа која ради велике послове – од изградње „Београда на води“ до изградње обилазнице око Београда код Сурчина, наводи БИРН.

ГИМ је у претходних годину дана у „Kрушику“ купио војну муницију вредну 43 милиона долара, пре свега разорних мина калибра 60, 80 и 120 милиметара, као и ручних бомби, показују подаци из докумената до којих је дошао БИРН. Сво ово наоружање пласирано је у Саудијску Арабију.

Упоредна анализа пословања ГИМ-а и других компанија које раде са „Kрушиком“ указује да је ГИМ у повлашћеном положају, пише БИРН. Тако, додаје БИРН, цена једне мине калибра 60 милиметара за ГИМ износи 47 долара, док исту ту мину „Kрушик“ највећем државном трговацу оружја, „Југоимпорту“ продаје за 52 долара.

Петковић, за чијег мандата су потписани уговори, негира да је ГИМ куповао мине по повољнијој цени од конкуренције.

„Не добија ГИМ повољније цене од Југоимпорта, то зависи од типа гранате“, рекао је у телефонском разговору за БИРН.

БИРН,Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Масовна сеча шума на Фрушкој гори (видео)

5 (2) Масовна сеча шума на Фрушкој гори, на коју еколошки покрети и становници општина …

Завршиће у миру затворске ћелије: Чега се мафијаш стиди, тиме се Вучић поноси

5 (17) Сви идеолошки ставови, политички потези и морални принципи Александра Вучића имају заједнички именитељ …

3 Коментара

  1. Dace Bog da svi oni svoju decu sahrane , sto pre.

  2. A jel brka tog dana bio na svom debelo placenom i izmisljenom radnom mestu u Telekomu?

  3. da taj lik nije od onih koje traze libijci, pored nekih dugajlija odgovornih za smrt sluzbenika ivice koji takodje nije daleko od marice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *