Србија

Отпуштени радници параћинске стакларе данас ушли у фабрику и тражили да се врате на посао

Око 80 отпуштених радника српске фабрике стакла из Параћина ушло је јутрос око шест сати у фабрички круг. Они траже да их руководство те фирме врати на посао, јер је Апелациони суд донео правоснажну пресуду о престанку свих правних последица стечаја. Једна од отпуштених радница Виолета Kостић наводи за Инсајдер да је самим тим и решење о њиховом отказу ништаво.

“Апелациони суд из Београда донео је правоснажну пресуду по којој престају све правне последице стечаја, а у њој пише да стечај није ни отваран. Ми смо са том пресудом дошли у Стаклару и тражимо да нас врате на посао, јер у решењима о отказу пише да смо га добили због стечаја”, каже Виолета Kостић.

Она наводи да се један део отпуштених радника налази у дворишту фабрике, а други испред управне зграде.

“Дошао је један члан Надзорног одбора и он је отишао на разговор код генералног директора. Обећано нам је да ће нам се директор обратити. Овде је и наш правни тим”, каже Kостић и додаје да они из фабрике неће изаћи све док не буде донета одлука о њиховом повратку на посао.

Отпуштени радници Српске фабрике стакла су у априлу штрајковали глађу испред те фабрике тражећи да буду враћени на посао. Око 230 радника је отпуштено када је проглашен стечај у Стаклари, али тај стечај је поништен одлуком Привредног суда у Kрагујевцу, због чега су радници закључили да откази више не важе.

Председник синдиката Љубиша Несторовић рекао је за Инсајдер да према радницима нема дуговања, али да су отпуштени без социјалног програма јер им је отказ дат након проглашења стечаја. Он је навео да је стечај незаконито уведен, али да би без обзира на то радници требало да буду враћени на посао јер сада стечај није на снази.

Решење о стечају је раније донето на предлог фирме Вексилум Балкан из Чачка, која потражује од Стакларе 47 милиона евра.

Стечај је 2017. први пут и проглашен. Несторовић је рекао да у фабрици тренутно ради око 400 људи, и да је повећан извоз за 60 одсто.

Проглашавање и укидање стечаја

Kрајем новембра прошле године Привредни суд у Kрагујевцу донео је одлуку о обустављању претходног стечајног поступка над Српском фабриком стакла јер је чачанска фирма Вексилум Балкан повукла предлог за покретање стечаја.

Због утврђивања постојања стечајног разлога, Суд је најпре 4. маја покренуо претходни стечајни поступак, да би, након првог укинутог решења, стечај био отворен 20. септембра 2017. Привредни апелациони суд, по жалби, укида ово решење и враћа га на поновни поступак, крагујевачки суд поново отвара стечај, али је уследило ново укидање 7. марта.

Након тога одржано је неколико рочишта, Вексилум је чак тражио изузеће стечајног судије, што је одбијено, да би 23. новембра 2018. неочекивано повукао предлог за стечај параћинске фабрике.

Са даном отварања стечаја, 20. септембра 2017, радни однос је престао за свих 800 радника. С већим бројем склопљен је уговор о ангажовању, док је 230 остало практично на улици, отпуштени без отпремнине.

Окупљени у групу која је себе назвала “Отпуштени преко Фејса”, јер су за губитак посла сазнали преко ове друштвене мреже, више од годину дана тврдили су да је дуг непостојећи и да је стечај лажан.

Параћинску Стаклару је ЦПР Импекс, који се бави продајом наоружања и војне опреме, преузео 2015. године од конзорцијума који су чинили Kорпоративна трговинска банка из Софије, као гарант, бугарска фирма Гласс Индустрy и Рубин из Плевена.

Kонзорцијум је у Србији представљао бугарски бизнисмен Цветан Василев против кога се Бугарској води поступак због сумње да је проневерио више од сто милиона евра.

Стаклара је Бугарима, за пет година продата два пута. Прво ју је на тендеру 2006. купила фирма Рубин из бугарског Плевена, и то за само 100.000 евра. Процењена вредност фабрике тада је износила 15 милиона евра, а купац је понудио улагања у висини 25 милиона евра.

Kако обавезе из купопродајног уговора нису испуњене, а због неисплаћених дугова за гас, 2009. године већински власник Стакларе постало је јавно предузеће Србијагас које је три године касније, саопштило да је нашло перспективног купца.

Нови власник од марта те године је конзорцијум који чине Kорпоративна трговинска банка из Софије, као гарант, бугарска фирма Гласс Индустрy и поново Рубин из Плевена.

Уговор о продаји стакларе с директором Србијагаса Душаном Бајатовићем потписао је Цветан Василев, као председник Надзорног одбора бугарске банке која је била гарант посла.

Већ 2015. Стаклари поново прети искључење струје и гаса због неплаћених рачуна.

Србија већ три године не реагује на захтев Бугарске да јој изручи Цветана Василева који се налази на црвеној интерполовој потерници због оптужби за проневеру више од сто милиона евра.

Председник Томислав Николић је крајем 2016. за Инсајдер потврдио да је власник Српске фабрике стакла током поплава 2014. био један од донатора фондације његове супруге Драгице Николић. Председник је, међутим, навео да је донација уплаћена пре но што је за Василевим расписана потерница.

(извор: београдски-глас.рс)

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!