Економија

Отворено писмо синдиката МУТАВОЈ: Радници потпуно осиромашени

Савез самосталних синдиката Србије у отвореном писму јавности и председници владе Ани Брнабић упозорио је данас да су радници у Србији потпуно осиромашени и деградирани, да је радни ангажман све несигурнији, а живот све нестабилнији и неизвеснији.

Савез указује да би повећање зараде свих запослених, за шта су створене реалне основе, допринело бржем економском расту земље, али и смањењу социјалних тензија, о чему влада мора да води рачуна како би праведно расподелила терет реформи и водила друштво ка просперитету који ће осетити сваки наш грађанин.

“Значајни раст плата и у јавном и у реалном сектору не би значио само бољи стандард за раднике, већ би тиме јасно била упућена порука страним и домаћим послодавцима да Србија није извор само јефтине радне снаге, него стручних и квалификованих људи који, попут европских колега, само желе да живе од свог рада”, наводи се у писму.

Они додају да након што су после низа година, консензусом свих социјалних партнера, успели да повећају минималну зараду, чиме су, донекле, заштитили најсиромашније, сада је потребно да и сви остали запослени осете резултате фискалне консолидације и смањења буџетског дефицита државе, што власт свакодневно истиче.

“Више пензије и плате за лекаре, учитеље, професоре, државне службенике, металске раднике, неимаре, рударе и све друге, биле би доказ да држава стварно брине за сваког свог грађанина. Тиме би био заустављен и егзодус посебно младих висококвалификованих стручњака који срећу за себе и своје породице траже ван граница наше земље. Не заслужује само држава Србија да уђе у европску породицу, већ и радник у „Гоши“, „Јури“, „Фијату“, „Горењу“, „Ратку Митровић“, ПКБ-у… Сви они, мукотрпним редовним и прековременим радом, допринели су порасту индустријске производње, порасту бруто друштвеног производа, изгради километра и километра аутопутева…”, истичу у СССС.

Због тога ће Савез самосталних синдиката Србије наставити своју праведну борбу за континуирано повећање зарада, смањење сиромаштва и неједнакости у друштву. “Залагањем за побољшање материјалног и социјалног положаја запослених и пензинера, највећа синдикална централа у Србији даје допринос нашем путу ка праведнијем друштву и уласку Србије у европску породицу”, оцењују у писму.

Данас онлине

Један коментар