Пад хеликоптера код Сурчина: Још нема ниједног одговора док су убице и даље на слободи

0
(0)

ШЕСТ месеци од трагичног пада хеликоптера у којем су живот изгубили пилоти Омер Мехић и Милован Ђукарић, механичари Иван Миладиновић и Небојша Драјић, лекари Џевад Љајић и Мирослав Веселиновић и тек рођена беба породице Адемовић, биће обележено сутра меморијалним скоком на аеродрому Лисичји јарак.

Четири падобранца искочиће из авиона „цесна 206“ са заставама на којима ће бити ликови погинулих старешина Војске Србије. С друге стране, ни пола године после трагедије која се догодила код Сурчина, инцидент још није добио судски епилог. Тужилаштво је до данас саслушало неколико десетина људи, али званичних информација о евентуалној кривичној одговорности и пропустима нема.

Претходно су две војне комисије саставиле извештаје о техничким и људским пропустима у вези са летом, да би потом тужилаштво преузело случај. У први мах је саопштено да је примарна одговорност на пилоту Омеру Мехићу и да је у његовој крви, као и у крви техничара откривено присуство алкохола. Наведено је да постоји одговорност и одређеног броја припадника ВС и да има индиција да су део одговорности носе и контролори лета на аеродрому „Никола Тесла“.

У извештајима војних комисија наведен је читав низ пропуста у организацији лета. Осим посаде лета, наведено је да део одговорности носи командант 204. ваздухопловне бригаде бригадни генерал Предраг Бандић, а поменути су и заповедници оперативних тимова пуковници Љубомир Јосифовић и Гордан Павловић. Истрага би, према закључцима комисија, требало да се бави и системом навођења на аеродрому „Никола Тесла“.

ЛОШИ УСЛОВИ

ЈЕДАН од кључних фактора који су довели до несреће били су лошти временски услови, за које је закључено да нису дозвољавали полетање хеликоптера. Пропуст је била и чињеница да посада, осим мајора Мехића, није била оспособљена за ноћно летење по киши и магли.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Страх од букагија: Браћа Вучић, Ана Брнабић и чланови картела чекају на хапшење

4.7 (149) Првог дана након гласања у САД-у почео је велики транспорт ратних злочинаца, миљеника …

Полицајац узбуњивач: Нови шеф београдске полиције – пријатељ Звонка Веселиновића и власник МХЕ (видео)

4.7 (6) Новинар СРБИН.инфо Војин Радовановић разговарао је са Миланом Думановићем, бившим оперативцем МУП-а Србије, …

Један коментар

  1. Boze sacuvaj kakve njuske….fuj!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend