Панчево: Синдикат УТВА оптужује директора Вука Перића да малтертира раднике

Панчево: Синдикат УТВА оптужује директора Вука Перића да малтертира раднике

0
(0)

Југоимпорт СДПР власник је који и управља Утва авиоиндустријом. Фирма ради, плате се исплаћују последњег дана договореног рока, али однос директора према запосленима је последњих месеци све гори тврди председник Самосталног синдиката Слободан Костић.

– Већ два месеца свим радницима је скинуто по 10 одсто од плате. Таман толико нови власник Утве и инвестира у грађевине у фирми. Отприлике око 1,5 милион динара месечно. Тако Утваши по ко зна који пут учествују у изградњи Утве, примећује Костић.

Он сматра да до лошег односа директора Перића према запосленима долази пошто је пре неколико месеци руководство хтело да искаже технолошки вишак, а синдикат их је у томе спречио.

– Онда су почели притисци на појединачне раднике како би они сами отишли. Што је класичан мобинг. Због сваке ситнице се прети отказима. Није реткост да радницима стижу и формална упозорења пред отказ због ситних прекршаја. А то онда значи да ако се исти прекршај понови током пола године отказ следи аутоматски. Тако Утваши страдају због кашњења од 3-5 минута на посао, ако седе кад пију кафу, не дозвољавају им се неплаћени изласци током радног времена, не дозвољава се излазак ни да би примили здравствену терапију… Услови су као да је у питању затвор или радни логор, наводи Слободан Костић.

У Утви, наводи он, нема правилника о дисциплинској одговорности, а директор тврди да изриче појединачна умањења плате директно на основу закона.

– Ко год од радника тренутно нема посла шаљу га унутар Утве на све могуће радове. Од грађевинских и физички послова, без обзира на квалификације, уговор о раду и здравствене способности. То је забрињавајуће и може бити погубно, оцењује Костић.

Председник синдиката тврди да је проблем јер СДПР није обезбедио довољно посла, а изостаје и плаћање добављача.

– Тако су због неплаћања скинути филтери за воду за пиће. А до Утве вода стиже преко касарне Аеродром где су цеви врло старе и вода се тамо користи врло ретко, истиче као пример Костић.

Радници и синдикат нису задовољни оваквим стањем и предузеће мере.

– О ситуацији ћемо обавестити надлежне у држави, врх Југоимпорт СДПР-а,а ако треба и правобраниоца. Држава је уложила у Телеоптик 7 милиона евра, а Утви је обећано улагање од 3,5 милиона евра још пре две године. Али још увек ништа није стигло. Југоимпорт тренутно улаже у фирме у Републици Српско,ј а Утва остаје једина од 10 фабрика одбрамбене индустрије Србије које је непритализована, закључује Костић.

Директор Вук Перић није био у могућности да нам одговори, те смо му упутили електронску поруку с питањем. Очекујемо и његову страну ове приче.

Панчево УТВА Југоимпорт СДПР синдикат Слободан Костић

Фото А. Васиљевић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Протест страних радника због неисплаћених плата испред седишта Београда на води

Протест страних радника због неисплаћених плата испред седишта Београда на води

5 (2) Вест је допуњена у 16:40 након што је стигао одговор компаније Белграде Wатерфронт. …

За викенд затварају све, радним данима кафићи и ресторани до 18 часова?

За викенд затварају све, радним данима кафићи и ресторани до 18 часова?

5 (3) Београд — Док Србија с нестрпљењем очекује вероватно најдреаматичнију седницу Кризног штаба, у …

2 Коментара

  1. Direktor je ostvario pretnje, proglasio je predsednika sindikata, zamenika pred. pred.štrajkačkog odbora i radnike koji su tužili Utvu zbog neisplaćenih dnevnica tehnološkim viškom. Živela Srbija

  2. raznorazni direktori su prošli ali ovakav lopov još nije bio,a zakona nema,svi otpušteni pošteni radnici jedini greh pobunili se protiv lopova

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend