У СЛАВУ ТРАДИЦИЈЕ: Почео 13. Етно фестивал у Кладову

У СЛАВУ ТРАДИЦИЈЕ: Почео 13. Етно фестивал у Кладову

0
(0)

КЛАДОВО – Етно фестивал у славу традиције и очувања народне баштине окупља, пре свега, све оне који управо то наслеђе и чувају – културна уметничка друштва, али и певачке и етно групе из Србије и иностранства.

Част да отворе ову манифестацију, коју Туристичка организација општине Кладово, под покровитељством локалне самоуправе, организује већ 13 година, припала је најмлађим чуварима баштине, члановима културно уметничких друштава: „Полет“ из Кладова, „Стеван Мокрањац“ из Неготина, Рготина и „Лазарица“ из Крушевца.

У програму су учествовали и ветерани неготинског КУД „Стеван Мокрањац“, као и неготински хор „Вивак“, под управом Драгане Симоновић Мариновић, који је својим жанровски различитим, а једнако захтевним репертоаром, напросто одушевио публику у Кладову.

– Трудимо се да публици пре свега покажемо своју намеру да се богата традиција наше, али и других средина у Србији, негује на прави начин – каже Давид Ђурђевић, директор Туристичке организације општине Кладово.

Кладово је и ове године посетиоцима у Улици старих заната, како од миља зову Улицу 22. септембра, понудило многе готово заборављене производе домаће радиности од дрвета и глине, рукотворине везиља и плетиља. Њихови аутори потрудили су се да сачувају знања и вештине п редака која полако замиру.

-На 125 типских штандова, чак 25 више него прошле године, презентован је својеврстан базар сувенира, ручних радова, домаћих производа као што су мед, вино, ракија, чиме и презентујемо етно садржаје излагача из Србије. Интересовање је из годину у годину све веће – додаје Ђурђевић.

ТУРИСТИ

Бројни туристи, гости, гастарбајтери, али и суседи са румунске стране Дунава, из Турн Северина и Оршаве, а ових дана је повећан број прелазака на граничним прелазима, уживали су прве фестивалске вечери у програмима на централној бини, али и у бројним баштама кладовских хотела и угоститељских објеката на градској променади.

КОНЦЕРТИ

Нису само културно-уметничка друштва наступила на овој смотри, коју је отворила новоизабрана заменица председника општине Милена Велишић Божановић. Концертима на централној бини, прве две фестивалске вечери, представили су се Галија и Жељко Самарџић.

Новости.рс

Фото: Ђорђе Станишевски

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Струганик: Код војводе Мишића на доручак

Струганик: Код војводе Мишића на доручак

0 (0) ТРАДИЦИОНАЛНА српска кућа на обронцима Сувобора. Баш она у којој је рођен чувени …

Михаило Меденица: Коме мирдита- коме добар дан?!

Михаило Меденица: Коме мирдита- коме добар дан?!

0 (0) Годинама пишем противу тог фестивала идиотлука „Мирдита- добар дан“ и све сам убеђенији …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend