fbpx

Папа, офшор и Мусолинијеви милиони

0
(0)

Лондон — Ватикан је користио „офшор благодети“ како би згрнуо богатство од око 680 милиона евра и покуповао луксузне локале у Лондону, Паризу и Женеви, пише „Гардијан“.

Ретко ко би прилазећи поред Булгарија у елитном Њу Бонд стриту, једној до најскупљих улица света, помислио да радња чувених јувелира има везе са папом.

Ипак, баш тај локал је један од многих у власништву „изненађујуће тајног комерцијалног царства Ватикана“, које је потпомогнуто милионима Бенита Мусолинија, наводи британски лист.

Бројне некретнине Свете столице замаскиране су компликованом офшор мрежом компанија, а богатство је расло годинама – иницијални капитал стигао је 1929. године и то од Мусолинија. 

„Од тада па до данас, положени новац је растао и достигао садашњих 680 милиона евра. У тренутку када је светски ‘балон’ стизао до тачке пуцања, Ватикан је потрошио скоро 20 милиона евра на локале у Лондону, стамбене комплексе у Паризу и у Швајцарској“, пише „Гардијан“. 

Лист, наводећи имена компанија иза којих се крије Ватикан, пише да су запањујући напори који се улажу како би сви послови и „Мусолинијеви милиони“ остали тајни. 

Писма новинара листа упућена великим акционарима компанија која стоје иза куповине, а који су „познати као католички банкари“, остала су без одговора, а представници за штампу су само рекли: „Потврђујемо да немамо одобрење клијената да дајемо било какве информације“. 

Ипак, како пише „Гардијан“, старе архиве откривају компликоване везе предузећа, наслеђа, куповине, трансакције и начине на који је капитал прелазио из фирме у фирму, а извештај Савета Европе о финансијама Ватикана јасно показује да папин банкар Паоло Менини тренутно управља активом вредном 680 милиона евра. 

„Гардијан“ наводи да је током Другог светског рата и у годинама после њега било разумљиво крити порекло новца и његове токове, али да је нејасно зашто Ватикан то чини и након што је 1999. године реорганизовао своју финансијску структуру. 

Лист се обратио и папином представнику у Лондону са питањем зашто се инсистира на тајности у вези са инвестицијама у некретнине. 

„У складу са традицијом ћутње, добили смо одговор од портпарола да нунције нема коментар“, пише „Гардијан“.

 

Б92, Гардијан

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Папа у Старој Србији – Унија Скопља и Ватикана (видео)

0 (0) Посета папе Франческа и миса у Скопљу представљају симболични прелазак Македонаца на католичанство. …

Папа стигао у Скопље, служи мису на Тргу Македоније

0 (0) Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања служи мису на скопском Тргу Македонија, којој присуствује …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *