Србија

Параћин: Поплављено 2.228 хектара, штета 383 милиона динара

Поплавом у општини Параћин, коjа jе, према прелиминарноj процени, причинила укупну штету од скоро 2,4 милиjарде динара, било jе захваћено 2.228 хектара под житарицама, поврћем, индустриjским, крмним и лековитим биљем, али и винограда, воћњацима, али и баштама.

Под кукурузом jе поплављено 1.460 хектара, под пшеницом 275, луцерком 246 хектара… 

Прелиминарном проценом, коjу jе урадила параћинска општина, штета jе 383.125.507 динара и од штете на пољопривреди само су веће штета на стамбеним обjектима и покућству, стоjи у извештаjу Oпштинске комисиjе за процену шета од елементарних непогода.

Kомисиjи за процену штета од елементарних непогода стигло jе 940 приjава о штети у пољопривреди.

Укупна штета од поплава у општини Параћин, према првим прелиминарним подацима обjављеним у суботу, износи 2,398 милиjарди динара.

СВИЛАJНАЦ ЧИСТИ ВИШЕ ОД 1.000 ВОЛОНТЕРА

СВИЛAJНAЦ – Председник општине Свилаjнац Предраг Mилановић изjавио jе Танјугу да у чишћењу, прању и дезинфекциjи града данас учествуjе више од 1.000 волонтера из Свилаjнца, Београда, Ниша, Kрагуjевца…

“Наjвише волонтера jе из Свилаjнца и ово jе задња акциjа у ванредноj ситуациjи, jер ћемо сутра, на седници Штаба за ванредне ситауациjе, коjа jе заказана за девет сати, донети одлуку о укидању ванредне ситуациjе”, рекао jе Mилановић.

Сутра ће почети да раде све jавне установе у граду, струjе има у свим деловима, канализациjа ради нормално, питку воду из водовода очекуjемо наредних дана, сада jе техничка, додао jе он.

У данашњоj акциjи сређивања града, учествуjу комуналне службе, запослени у установама и предузећима града, добровољци са машинама и тракторима из околних села. Aкциjа jе почела у девет сати и траjаће до 17 сати.

Mилановић jе раниjе изjавио Танјугу, да ће штете од поплава у овоj општини премашити 10.000.000 евра.

“Mи смо упутили Влади Србиjе, први списак штета у Свилаjнцу, очекуjем да до уторка завршимо комплатан посао”, рекао jе Mилановић.

“Сигурно могу да кажем да jе више од 2.500 домаћинстава претрпело огромну штету, градски вртић jе потпуно уништен, имали смо штету у Дому здравља, у Пољопривредноj школи, фабрици “Kул ин MOда”…, оштећено jе више од 30 улица, два регионална пута, тако да штета неће сигурно бити мања од дест милиона евра”, рекао jе Mилановић.

Свилаjнац ниjе запамтио овакве падавине и овакву катастрофу. Немамо о томе писани документ да jе на терирортиjи ове општине била овакво изливање реке и оваквих падавина, додао jе он.

БАБУШНИЦА: ВОДА НИЈЕ ЗА ПИЋЕ

Вода из градског водовода у Бабушници није за пиће због замућења, саопштио је Завод за јавно здравље у Пироту.

По последњим анализама, два узета узорка воде из мреже градског водовода су физичко-хемијски неисправна, тачније регистроване су повећане вредности мутноће због чега се не препоручује употреба воде из градског водовода за пиће.

За разлику од градског водовода, узорци узети са каптиране чесме код моста Љуберађа су исправни па се вода са ове чесме може користити као алтернатива за снабдевање исправном водом за пиће, све док се не смањи ниво замућења у градском водоводу, навели су у Заводу.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!