Паралелно две линије Јужног тока

Паралелно две линије Јужног тока

0
(0)

Куала Лумпур — Изградња гасовода Јужни ток почеће паралелним полагањем две линије од планираних четири.

„Планирамо да градимо две линије капацитета од по 15,5 милијарди кубних метара гаса годишње, које ће се постављати паралелно“, реко је председник управног одбора Гаспрома Алексеј Милер.

Милер каже већ постоји разумевање око расподеле гаса по тржиштима, а сходно томе и линијама гасовода, као и да се сада одлучује о брзини постављања гасовода по дну Црног мора. 

Он је подсетио да се при изградњи Северног тока дневно постављало 4 километара цевовода, према планираних 3,2 километара. 

Милер је додао да је за јун планиран састанак одбора директора компаније оператера, Соутх Стреам Транспорт АГ када ће се акционарима презентовати све информације потребне за усвајање инвестиционе одлуке.

Подсетимо:укупан пројектовани капацитет Јужног тока је 63 милијарде кубних метара, а почетак изградње планиран је за децембар 2012. године.

Директор Гаспрома каже да би инвестициона одлука и за подводну и за копнене деонице морала да се усвоји средином новембра. 

Коментаришући информације о потешкоћама са Мађарском око изградње гасовода на њеној териотрији, Милер је рекао да се за сада не може рећи да постоји проблем. 

„Рокови везани за Мађарску још нису критични и не бих рекао да имамо проблем“ рекао је он. 

У медијима се појавила информација да Гаспром са руководством Хрватске разматра изградњу огранка гасовода у оквиру пројекта Јужни ток због проблема са Мађарском, пише Тањуг. 

Орјентациона вредност Јужног тока износи 15,5 милијарди евра, од чега је 10 милијарди евра предвиђено за подморску деоницу, а 5,5 милијарди евра за копнену. 

Руски Гаспром има у пројекту Јужни ток удео од 60 одсто, италијанска компанија Ени 20, а француска ЕдФ и немачка Винтершал од по 15 процената.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бојко Борисов: Могуће обнављање "Јужног тока"

Бојко Борисов: Могуће обнављање „Јужног тока“

0 (0) – Бугарска и Русија могле би да обнове раније отказане енергетске пројекте, укључујући …

Новак: Изградићемо Јужни ток ако Бугарска и Европска комисија дају потребне гаранције

Новак: Изградићемо Јужни ток ако Бугарска и Европска комисија дају потребне гаранције

0 (0) РУСИЈА је спремна да гради гасовод Јужни ток ако се Европска унија изјасни …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend