понедељак , 23 новембра 2020

ПДВ за стара кола 33.000, а за нов BМW 11.000 динара

0
(0)

Београд — Порез који се сваке године плаћа приликом регистрације возила, повећан је за ову годину, како је објављено у Службеном гласнику.

За путничка возила до 1.150 кубика порез је 1.270 динара. Власници возила чија кубикажа се креће од 1.150 до 1.300 кубика је 2.480, а за возила од 1.300 до 1.600 кубика порез је 5.470 динара. За аутомобиле од 1.600 и 2.000 кубика је 11.210, од 2 до 2 и по хиљаде кубика 55.380, а између 2.500 и 3.000 кубика 112.220 динара. За више од 3.000 кубика порез је 231.930 динара.

Повећање, односно усклађивање са индексом потрошачких цена није велико, али забрињава смањивање пореза што су возила старија.

Да ли смо еколошки свесни? Ако погледамо пореске олакшице за оне који возе старе аутомобиле, нисмо.

Прописани износи пореза умањују се за моторна возила старија од пет година, и то 15 одсто за возила између пет и осам година старости, 25 одсто код возила старих између осам и десет година и 40 одсто код возила старијих од десет година. За моторна возила старија од 20 и више година, порез на употребу се плаћа у износу од 20 одсто од прописаног износа.

Статистике говоре да је просечна старост возила у Србији 17 година.

„За безбедност саобраћаја, за државу, за наше грађане, све, који чак и не возе, битно је да та возила буду безбеднија, али у смислу екологије. Односно да имају мање штетних издувних гасова и тако, да буде већи Еуро стандард, да не буде 2 или 0, него да буде бар 4 или 5“, рекао је Милан Вујанић, професор са Саобраћајног факултета.

Са друге стране, говори се о увођењу Еуро 4 стандарда као ограничења за увоз половних аутомобила, а као разлог се наводе екологија и безбедност. Давањем оваквих олакшица то се директно дестимулише. Висина пореза се одређује према кубикажи возила.

„Стимулисањем набавке старијих аутомобила ми у ствари покривамо онај део тржишта у коме они људи (који немају довољно средстава да купе нов ауто, вредности 9, 10, 15 хиљада евра,) могу да за 5 или 6 хиљада евра купе ауто који задовољава, бољи је од наших стандарда и просека сад, али није у врху стандарда, јер ми за то немамо паре“, објашњава он.

Без обзира на олакшице према старости возила, неправде и даље има. За потпуно нов БМW са мотором од 2000 кубика, чија је цена 60 хиљада евра, порез износи 11 хиљада динара. За Рено Лагуну са дизел мотором од 2,2 ,стар 12 година, са попустом порез износи 33 хиљаде динара.

О2

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Поскупљују цигарете, алкохол, кафа…

1 (2) Због новог усклађивања акциза са прошлогодишњом инфлацијом од фебруара ће поскупети цигарете, алкохолна …

Уличну расвету плаћаће грађани? Град Београд планира да ускоро уведе нову накнаду за пружање комуналних услуга

3 (5) БЕОГРАЂАНИ би у наредној години могли да добију још један намет, таксу за …

Један коментар

  1. Euro standardi su prica za budale i svako ko je pratio sta se dogadja zna da proizvodjaci tesko lazu o stetnosti izduvnih gasova, pogotovu kod dizel vozila gde su lazno prikazali sastav i stetnost izduvnih gasova, pa su zbog toga kaznjeni! Zna se da su i nova dizel vozila teski zagadjivaci i da je cela euro standard prica najobicnija prevara! Ali je ovo odlican nacin da se pljacka sirotinja u Srbiji koji sebi ne mogu da kupe nova vozila! Cilj neoliberala na vlasti je da se sirotinja pretvori u robove i izrabljuje do smrti!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend