Петница: Нова знања у новом простору

Петница: Нова знања у новом простору

0
(0)

НАКОН што су лане обновљени постојећи и изграђени нови капацитети, набављене најмодерније лабораторије захваљујући Европској инвестиционој банци, значајно је порасло интересовање за програме Истраживачке станице Петница.

Својеврсни српски образовни и научни бренд за младе, познат широм света, тренутно је домаћин првој групи средњошколаца, полазника зимских програма из свих 17 области природних, друштвених и техничких наука. Талентовани средњошколци похађају уводне курсеве из астрономије, физике, програмирања, биологије, хемије, геологије, археологије, историје, психологије, али и дизајна, медицине, роботике…

– Лепе вести из Петнице током протеклих године, нарочито лане, када смо обележавали јубилеј 30 година рада, довели су до тога да је број пристиглих пријава за учешће у научним програмима повећан за трећину – каже Никола Божић, директор Фонда “Петница”. – То нас није много изненадило, јер су резултати наших некадашњих полазника показивали значај њиховог боравка у Петници.

НИС ПРУЖА ПОДРШКУ  

ЗахваљујуЋи подршци НИС-а, Истраживачка станица Петница овогодишње програме започела је без проблема – каже Божић. – Надамо се да ове године нећемо имати финансијских проблема, који често прате Петницу, понос наше земље.

Комисија од 60 стручних и млађих сарадника са различитих факултета, института и образовних институција четири дана детаљно је прегледала сваку пријаву, те одабрала прву генерацију полазника која ће истраживати на најмодернијој опреми која је стигла у Истраживачку станицу Петница. У сада најсавременијем образовном центру у Европи ове године по месец дана ће да учи и ради око 1.200 средњошколаца из свих крајева Србије, али и Хрватске, БиХ, Црне Горе и Македоније.

– Овогодишњи полазници програма моћи ће у најсавременијим лабораторијама у нашем региону и на озбиљној опреми да стичу своје прве кораке у науци – каже Томица Мишљеновић, руководилац програма биологије. – Сада и наши стручни сарадници с факултета желе много више времена да проведу у Петници, како би радили своја истраживања. То ће омогућити и да средњошколци много тога науче из прве руке.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Делимично материја, делимично светло: Новооткривене хибридне честице отварају врата узбудљивој новој технологији

Делимично материја, делимично светло: Новооткривене хибридне честице отварају врата узбудљивој новој технологији

4.8 (4) Научници су успели да створе „хибридне“ честице из фотона и атома, правећи светло …

Статус научника у Србији: 163 динара дневно за експерименте

Статус научника у Србији: 163 динара дневно за експерименте

0 (0) За материјалне трошкове истраживача у Србији министарство просвете Србије издваја 4.888 динара месечно …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend