Насловна / Србија / Хроника / „Pfizer“ частио наше лекаре са 200 милиона динара

„Pfizer“ частио наше лекаре са 200 милиона динара

Фармацеутска компанија “Фајзер”, која је признала да је читаву деценију плаћала лекаре да би повећали продају лекова, само за докторе из Србије за последње три године потрошила је близу 200 милиона динара на плаћање конгреса, симпозијума, представљање лекова, сазнаје “Блиц”.

Лекаре разних специјалности су водили на конгресе у Женеву, Америку, Шведску, Норвешку. Највише је било кардиолога, гастроентеролога, неуролога, офталмолога.

Један од последњих у низу конгреса на које су водили наше стручњаке је и Светски конгрес кардиолога у Дубаију, за шта је та компанија потрошила око четири милиона динара. Тада је “Блиц” писао да је доста наших лекара отпутовало, па су због тога у болницама уведена празнична дежурства. Међутим, у “Фајзеру Србија” јуче ништа нису хтели да коментаришу.

Према оптужници која је подигнута против ове компаније, “Фајзер” је српске лекаре подмићивао од 2001. до 2007. године. У пријави се наводи и пример лекара блиског Министарству здравља коме је представник “Фајзера” платио пут у Чиле на конгрес.

Руководство компаније је сазнало за овај споразум и представника “Фајзера” отпустило, али са лекаром нису раскинули уговор јер им је запретио да ће обелоданити случај. Ко је та особа, међутим, нико од надлежних не зна. Саговорници “Блица” истичу да се највероватније ради о неком утицајном професору, начелнику неког одељења или директору клинике.

Ни др Томица Милосављевић, који је у спорном периоду био министар здравља, јуче се није јављао на телефон. Он се као министар залагао да се уведе ред у овој области. Данас, међутим, као директор Института за гастроентерологију и сам одлази на конгресе о трошку фармацеутских кућа.

Извор “Блица” тврди да су летовања, конгреси, хонорари за предавања, само неки од начина како фармацеутске компаније подмићују лекаре да би преписивали што више њихових производа.

– Скоро све фармацеутске компаније то раде и имају “специфичне” односе са лекарима. Фармацеутска индустрија зависи од тржишта, а за то им је потребан кооперативан лекар. У свету је контрола финансирања одласка лекара на конгресе пооштрена. Код нас по педесет лекара иде на конгрес, а од тога два-три имају радове – прича један од лекара КЦС.

Блиц.рс

Актуелно

КО ОВО ПЛАЋА? Потрошено пола милиона евра на СНС сутобусе!

Велика полемика се дигла у српској јавности након што је преко 1200 аутобуса из разних …

Нема више никаквог дијалога а изборну трку слободно изволи трчи сам!

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је битно да међународна заједница и Европа саопште …

Један коментар

  1. Ма најлакше је похапсити родитеље чија деца оболеше од последица вакцинације, то бар неће заболети ни фармацеутске компаније , ни минисра здравља у до садашњим сазивима од 2000 године, ни начелнике, ни професоре ни лекаре… Докле бре да се лажемо, све тако округло па на ћоше да се нико не спомене конкретно… Све је политика, и оно што је било здравство, сада је политика. Милосављевић ће да направи реда, или Ђукић Дејановић и садашњи министар… Ајте молим вас , знали се имовинска карта било кога од њих…….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons