Пијани потпредседник европског парламента Пољак Проташиевич „хајловао“ на аеродрому!

Пијани потпредседник европског парламента Пољак Проташиевич „хајловао“ на аеродрому!

0
(0)

Пољски премијер Доналд Туск у великој је неприлици шта да учини са својим страначким колегом, иначе, потпредседником Европског парламента (ЕП) Јацеком Проташиевичем (Protaszievicz) који је недавно у пијаном стању викао на немачког службеника на аеродрому у Франкфурту “Хајл Хитлер” (Хеил Хитлер). Проташиевич је, иначе, и регионални шеф владајуће странке Грађанска платформе (ПО) за Вроцлавско војводство.

Овај инцидент, о коме пише Ројтерс, широко је одјекнуо у Пољској у којој се већ доста дуго настоји да се превазиђу трауматична, оптерећујућа сећања из ИИ светског рата и са се суседном Немачкој изграде, на новим основама, блиски односи.

Немачки Билд је цитирао сведока с лица места према коме је Проташиевич био очито опијен и тетурао се када се искрцао из авиона на аеродром у Франкфурту.  Када га је зауставио цариник на излазу из терминала, Проташиевич је заурлао “Хајл Хитлер” и упитао га “Јесте ли били некад у Освијенћиму? (пољски назив за логор Аушвииц)”

Проташиевич је касније, овим поводом, пољским новинарима признао да је током лета попио две боце вина. Правдао се да га је немачки службеник провоцираро, био груб према њему и уносио му се у лице. У Франкфурт је долетео из Варшаве, лет је трајао око два сата… Проташиевича је, после свађе с немачким службеником, сасалушала немачка полиција на аеродрому и пустила га да оде без икакве прекршајне или кривичне пријаве. 

“Током неколико наредних дана одлучићемо о будућности Проташиевича и о његовој функцији у ЕП”, изјавио је Туск на конференцији за штампу. Пољски премијер, који веома добро говори немачки и има блиске, пријатељеске везе с немачком канцеларком Ангелом Меркел, као поуку је додао:

“Без обзира на то ко је крив и колико је кривица на страни аеродромског немачког службеника, понашње Проташиевича је недопустиво. Човек мора бити способан да контролише своје емоције и нерве”. 

 

Балкан магазин

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

АЛО НАПРЕДНИ СМРАДОВИ! Имате у центру Новог Пазара споменик нацисти којег је Хитлер одликовао!

АЛО НАПРЕДНИ СМРАДОВИ! Имате у центру Новог Пазара споменик нацисти којег је Хитлер одликовао!

0 (0) И што не срушите то? У чему је проблем? НОВИ ПАЗАР – Спомен …

Фини манири, фини цивилизовани свет, култура бре ... (видео)

Фини манири, фини цивилизовани свет, култура бре … (видео)

0 (0) Посланик британске евроскептичне партије Укип Стивен Волф смештен је у болницу пошто је …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend