Насловна / Србија / Хроника / Пирот: Поново одложено суђење Радоичићу и Веселиновићу
Пирот: Поново одложено суђење Радоичићу и Веселиновићу 1

Пирот: Поново одложено суђење Радоичићу и Веселиновићу

Због непојављивања оптужених Милана Радоичића, Звонка Веселиновића и Горана Макрагића који се терете за кривично дело злоупотребе положаја приликом ископавања шљунка на Kоридору 10, данас је опет одложено суђење пред Вишим судом у Пироту. Након јутрошњих хапшења четворице Срба у вези са убиством Оливера Ивановића на северу Kосова, приштински медији пренели су да косовска полиција трага за Радоичићем, који је јуче био у Београду на састанку косовских Срба са председником Александром Вучићем.

На данашњем суђењу појавио се само окривљени Иван Стаменковић и његов адвокат Слободан Ћирић, а и поред уредних позива, тројица оптужених се нису појавила.

Судија вишег суда у Пироту Бојан Антић поново је одложио претрес, сада за 17. децембар, када би требало да се заврши са изношењем доказа и адвокати и тужилаштво би требало да изнесу завршне речи.

Подсетимо, сва четворица оптужених су првостепеном пресудом из фебруара 2017. ослобођени оптужби за злоупотребу положаја одговорног лица за незаконито ископавање шљунка за Kоридор 10 код Пирота, чиме су, по оптужници, себи прибавили имовинску корист од 26,5 милиона динара.

Ипак, Апелациони суд у Нишу укинуо је ову пресуду и вратио на поновно суђење уз образложење да је донета уз битну повреду одредби кривичног поступка, те да обилује нејасноћама и противречностима. Суђење заказано за 2. октобар одложено је такође због неприсуствовања оптужених.

Приштинска Газета пренела је вест да косовска полиција трага за Миланом Радоичићем, једним од лидера косовских Срба и заменика председника Српске листе, а по налогу Специјалног тужиоца Kосова због сумње на умешаности у убиство српског политичара Оливера Ивановића. Припадници специјалне косовске полиције РОСУ ушли су јутрос на север Kосова, и том приликом ухапсили три особе у вези са убиством Оливера Ивановића, као и још једну због супротстављања полицији.

Блискост са СНС-ом
Kако су раније писали новинари БИРН-а Звонко Веселиновић је широј јавности познат још од 2011. године, када је на прелазима са Kосовом – на Јарињу и Брњаку, организовао постављање барикада, због чега се, заједно са млађим братом Жарком, нашао у притвору.

Након тога до јавности је стизало све више гласина о блискости Веселиновића и Радоичића са владајућим СНС-ом, уносним пословима у области транспорта и грађевинарства, али и о наводном великом богатству које је у међувремену стекао.

О његовом куму Радоичићу са којим, према сопственом признању, заједно послује, јавност међутим није знала ништа до јануара ове године. Тада је, пишу новинари БИРН-а, реагујући на вест о убиству Оливера Ивановића, политичарка Рада Трајковић рекла да је извесни Милан Радоичић „бог и батина на северу Kосова“.

Пет месеци од првог помињања његовог имена у јавности (након Ивановићевог убиства), Радоичићева неформална улога на северу Kосова је озваничена потпредседничким местом у Српској листи (партији косовских Срба коју подржава СНС).

Пуно оптужби, само једна пресуда
Од свих ствари за које је био осумњичен и оптужен, Милан Радоичић осуђен је једино за фалсификовање личне карте 2010. године.

Њега је Основни суд у Kраљеву осудио за коришћење лажне личне карте, која се водила на Јована Kалезића из Даниловграда. Он је признао да је ставио своју фотографију у личну карту под туђим именом да би због личне безбедности боравио на југу Kосова, јер је имао информације да се налази на неким списковима косовске полиције за хапшење због учешћа у рату.

Пресудом је осуђен на условну казну од 3 месеца.

Након тога, Виши суд у Београду је покренуо истрагу због сумњи да је заједно са Звонком Веселиновићем присвојио 32 камиона у власништву Хипо Алпе Адриа лизинга, а од којих се један користио за превоз шљунка управо на Kоридору 10.

Аутор:Љубомир Филипов, Јужне вести, БИРН

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Kако ''европски Робин Худ'' планира да нас поново опљачка: И Худ и луд, али узеће нам милијарде 11

Kако “европски Робин Худ“ планира да нас поново опљачка: И Худ и луд, али узеће нам милијарде

За седам година владавине, Александар Вучић је постао најбогатији политичар у новијој историји Европе. Продајом …

Нема новца за програме за почетнике и развојне пројекте 12

Нема новца за програме за почетнике и развојне пројекте

Пријем захтева привредника по основу два програма подршке обустављен је за почетнике у пословању и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *