ПКБ на тендеру по почетној цени од 104,5 милиона евра

ПКБ на тендеру по почетној цени од 104,5 милиона евра

* Процењена вредност земљишта, грађевинских објеката и опреме је 208,5 милиона евра, удела од 29 одсто капитала Еколаба у власништву Акционарског фонда 214.700 евра, а 45,77 одсто Института ПКБ Агроекономик 431.300 евра. Процењена вредност стада је 17,3 милиона евра, али тај износ није ушао у почетну цену

* По подацима Самосталног синдиката ПКБ, имовину предузећа чини око 17.000 хектара пољопривредног земљишта, око 70 километара каналске мреже за наводњавање, око 17.000 грла стоке, друга непокретна имовина и механизација

______________________________________________________________________________________

МИНИСТАРСТВО привреде објавило је данас тендер за продају имовине Пољопривредног комбината Београд (ПКБ) по почетној цени од 104,5 милиона евра.

Рок за достављање понуда је 10. септембар.

Цена за откуп продајне документације је 1,5 милиона евра, а услов за учешће на тендеру је уплата депозита од око 22,6 милиона евра.

Право учешћа на тендеру имају правна лица која се као претежном делатношћу баве пољопривредом или/и трговином пољопривредних производа.

Други услов тендера је да понуду достави правно лице које је у претходној години самостално или на консолидованом нивоу остварило приход од 400 милиона евра.

Такође, као учесник тендера може бити и конзорцијум, који има најмање 51 одсто учешћа и да испуњава квалификационе услове.

На продају је понуђена не само имовина ПКБ-а већ и зависних друштава – Еколаба, Института ПКБ Агроекономик и Ветеринарске станице ПКБ.

Инвеститорима је понуђено 16.785 хектара земљишта у општинама Палилула, Сурчин и Зрењанин, али без усева, плодова, односно других приноса, затим грађевински објекти који се користе у пословне сврхе, опрема, залихе резервних делова и стадо.

На продају су понуђене и две парцеле градског грађевинског земљишта у Борчи од 1,8 хектара и 1,2 хектара, по почетној минималној цени од 939.113 евра, односно 284.000 евра.

Процењена вредност земљишта, грађевинских објеката и опреме је 208,5 милиона евра, удела од 29 одсто капитала Еколаба у власништву Акционарског фонда 214.700 евра, а 45,77 одсто Института ПКБ Агроекономик 431.300 евра.

Процењена вредност стада је 17,3 милиона евра, али тај износ није ушао у почетну цену.

Цена стада биће утврђена према пропису непосредно пре увођења купца у посед и износиће 100 одсто процењене вредности стада на дан пописа.

Почетна цена на јавном надметању је половина процењене вредности земљишта и капитала Републичке Србије и Акционарског фонда у Еколабу, Агроекономији и Институту ПКБ.

По подацима Самосталног синдиката ПКБ-а, имовину предузећа чини око 17.000 хектара пољопривредног земљишта, око 70 километара каналске мреже за наводњавање, око 17.000 грла стоке, и друга непокретна имовина и механизација.

ПКБ има око 1.700 радника којима су, како тврде у синдикату, обећане отпремнине од 450 евра по години стажа.

За ПКБ су раније били заинтересовани Индустрија меса “Матијевић” и МК Комерц, као и Ал Дахра из УАЕ, док имена компанија из Велике Британије, Сингапура и Кине нису саопштена, али није било обавезујућих понуда.

У синдикату наводе да су последњих месеци ПКБ обилазили представници арапских и кинеских фирми.

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Лазаревац: Напредњачки председник општине Стевић јавно признао да бежи од проблема! (видео)

Лазаревац: Напредњачки председник општине Стевић јавно признао да бежи од проблема! (видео)

Погледајте како је председник лазаревашке општине из редова напредњака Бојан Стевић јавно признао да нема …

Инспектору Јовићу главе дошле истраге које су водиле ка врху МУП

Инспектору Јовићу главе дошле истраге које су водиле ка врху МУП

Дејан Јовић, награђивани заменик начелника Трећег одељења за крвне и сексуалне деликте београдске полиције, склоњен …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *