Србија

Плантаже тартуфа у Тимочкој крајини

Зајечар – Стручњаци енглеског инвестиционог фонда Грин лабораториз проценили су да у Тимочкој крајини постоје идеални услови за плантажни узгој скупоценог афродизијачког тартуфа на подлози леске – гљиве коју гурмани у свету плаћају од 550 до 1.000 евра за килограм. Овог пролећа у осам тимочких општина већ је уговорено подизање више од 35 плантажа, а судећи према интересовању, очекује се да ће јесења кампања бити неупоредиво берићетнија.

Стручњаци овог пилот-пројекта, необичног и ретког у свету, убеђују Тимочане да ће први род и лешника и тартуфа имати тек после три године, да се плантажа експлоатише и до 30 година и да у пуном роду узгајивач може да заради месечно и до 1.000 евра, са површине од 10 до 30ари (до 150 садница). Пласман и лешника и тартуфа је загарантован, а у подели добити, према уговору, узгајивач учествује са 70, а енглески фонд са 30 одсто. Узгајивач је обавезан да плати елаборат за подизање плантаже (300 евра, плус ПДВ) и да се строго придражава свих упутстава стручњака. Наравно, и да сачува саднице (које добија бесплатно) од оштећења, најсигурније у ограђеном простору.

Регионални координатор енглеског фонда у Тимочкој крајини агроном Миодраг Јаношевић је убеђен да Тимочани у овом пројекту препознају реалну могућност за дугорочну стабилну зараду, пошто су и лешник и тартуф веома тражени на светском тржишту. Саднице леске „заражене“ тартуфом узгајивачи добијају од енглеске компаније, као и елаборат на основу потребне прописане документације коју достављају стручњацима.

Координатор Јаношевић истиче пример Горана Милојковића, економисте из Слатине код Бора, који је међу првима, јесенас, подигао плантажу на 30 ари. У строгим лабораторијским условима, корен лешника је већ у симбиози за тартуфом. Координатор каже да досадашње искуство показује да је управо корен леске најидеалнија подлога за развој чудотворног и веома траженог тартуфа.

На светском тржишту, већ је познато, килограм црног тартуфа плаћа се „као од шале“ 550 евра, а килограм нешто ређег и чудотворнијег белог и више од 1.000 евра. Црни тартуф се плантажно већ, годинама, узгаја у Италији, Шпанији и Француској, а најбоља приносе плантаже тамо дају од десете до тридесете године: свака садница најмање пет килограма лешника и до 350 грама тартуфа.

Поменути Горан Милојковић каже како верује у пројекат. Сигурно је, вели, да у овом крају не може бити исплативије производње од ове. Као економиста све је добро прорачунао. Дугорочно се, вели, обезбеђује солидна зарада, и за потомство.

————————————————————

Интересовање у целој Србији

Овог пролећа у Србији, каже Анђа Матејевић, шеф београдске пословнице представништва енглеске компаније, биће подигнуто 300 плантажа, двоструко више него јесенас, а предњаче општине Пријепоље, где се суграђанима из буџета плаћа половина трошкова, затим општине Барајево, Сомбор, Суботица, Бор, Књажевац. У шумама Србије, у природним условима, има највише тартуфа у Европи. Али, ми немамо традицију у њиховом брању и продаји, па годишње иструли и неколико стотина тона ових плодова. Ове године, преко енглеске компаније, биће обезбеђено за тржиште за првих 500 килограма шумских тартуфа.

 
Стојан Тодоровић
Политика
Фото: М. Беадер

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!