Почели су да нас прже 5Г микроталасном радијацијом!

4
(1)

У Научно-технолошком парку „Београд“ пуштена је у рад прва 5Г базна станица у Србији, захваљујући коме 5Г окружење од данас, 21. јуна могу да користе компаније, предузетници и студенти техничких факултета за развој различитих технолошких решења.

Реч је о 5Г тестном окружењу, захваљујући коме ће 5Г базна станица за сада бити доступна само у НТП-у, а како кажу представници Теленора, план је да за око годину дана услуга буде комерцијализована.

Пета генерација мобилног интернета практично доноси вишеструко увећане брзине протока, већу покривеност и капацитете и скоро потпуно одсуство кашњења у преносу података.

Брзине које нуди су до 10 до 100 пута веће од тренутно доступних, а очекује се да ће највећу примену имати у аутоматизацији и контроли производних процеса, медицини, комуналним услуга, пољопоривредној и аутомобилској индустрији.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића рекао је да чињеница да Србија сада има 5Г тестно окружење представља још један корак напред који Србију позиционира на дигиталној мапи Европе и света.

Љајић је рекао да је сматрао да ће пуштање у рад 5Г базне станице бити најпозитивнији догађај ове недеље, али да је чуо да има и оних који увођење таквих нових технологија критикују, наводећи да су штетне за окружење.

Он је рекао да ће, без обзира на то, 5Г мрежа практично бити револуција када је у питању брзина сервиса и услуга и да ће бити од велике користи за привреду и економију.

„Ниједна претходна генерација није могла да има толики утицај на привреду и економију као 5Г технологија“, рекао је Љајић и додао да увођење 5Г окружења није лак ни једноставан посао.

Он је рекао да Србија неће преспавати Четврту индустријску револуцију и да је сада шанса да ухватимо прикључак са најбољима.

Генерални директор Теленора у Србији Мајк Мишел рекао је да је та компанија практично закорачила у 5Г окружење и додао да је то технологија будућности.

„Желимо да будемо спремни за тренутак када она буде у комерцијалној употреби“, рекао је Мишел.

Он је рекао да Теленор има најбољу мрежу у Србији и позвао компаније да искористе то што имају 5Г окружење на располагању и већ данас почну да развијају пословна решења.

Директор Канцеларије за ИТ и електронску управу Михајло Јовановић рекао је да за разлику од свих претходних генерација мобилне технологије, 5Г генерација доноси много бржи одзив мреже и много већу брзину преноса података.

„Све то ће утицати не само на повећање квалитета свакодневног живота и мање трошкове пословања, већ ће отворити велики број могућности за развој нових послова и предузетништво“, рекао је Јовановић.

На догађају у НТП-у своја решења представила су компанија које раде у том Парку – „Novelic“ и „DigitalWorks“, које ће радити на развоју примене 5Г технологије на својим прозиводима.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Орао змијар Огњенка из Србије прелетела 5.000 км и стигла у Судан, погледајте куда је летела! (фото)

5 (7) ОГЊЕНКА, млада женка орла змијара, која је летос прстенована на Вршачким планинама, „јавила …

Иако подаци РЗС показују да се сиромаштво смањује, две трећине грађана „једва саставља крај са крајем“

5 (3) Стопа сиромаштва константно пада, прошле године у ризику од сиромаштва било је 23,2 …

2 Коментара

  1. Ljajić- korumpirano zlo u svim srpskim vladama od 2000-ite godine.

  2. Борча плива у фекалијама, Љајић лекар по професији види велики „успех“применом 5Г мреже, и добијеном брзином интернета….Није га срамота од професије у којо је трбао зарађивати за живот…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend