fbpx

Почели су да нас прже 5Г микроталасном радијацијом!

4
(1)

У Научно-технолошком парку „Београд“ пуштена је у рад прва 5Г базна станица у Србији, захваљујући коме 5Г окружење од данас, 21. јуна могу да користе компаније, предузетници и студенти техничких факултета за развој различитих технолошких решења.

Реч је о 5Г тестном окружењу, захваљујући коме ће 5Г базна станица за сада бити доступна само у НТП-у, а како кажу представници Теленора, план је да за око годину дана услуга буде комерцијализована.

Пета генерација мобилног интернета практично доноси вишеструко увећане брзине протока, већу покривеност и капацитете и скоро потпуно одсуство кашњења у преносу података.

Брзине које нуди су до 10 до 100 пута веће од тренутно доступних, а очекује се да ће највећу примену имати у аутоматизацији и контроли производних процеса, медицини, комуналним услуга, пољопоривредној и аутомобилској индустрији.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића рекао је да чињеница да Србија сада има 5Г тестно окружење представља још један корак напред који Србију позиционира на дигиталној мапи Европе и света.

Љајић је рекао да је сматрао да ће пуштање у рад 5Г базне станице бити најпозитивнији догађај ове недеље, али да је чуо да има и оних који увођење таквих нових технологија критикују, наводећи да су штетне за окружење.

Он је рекао да ће, без обзира на то, 5Г мрежа практично бити револуција када је у питању брзина сервиса и услуга и да ће бити од велике користи за привреду и економију.

„Ниједна претходна генерација није могла да има толики утицај на привреду и економију као 5Г технологија“, рекао је Љајић и додао да увођење 5Г окружења није лак ни једноставан посао.

Он је рекао да Србија неће преспавати Четврту индустријску револуцију и да је сада шанса да ухватимо прикључак са најбољима.

Генерални директор Теленора у Србији Мајк Мишел рекао је да је та компанија практично закорачила у 5Г окружење и додао да је то технологија будућности.

„Желимо да будемо спремни за тренутак када она буде у комерцијалној употреби“, рекао је Мишел.

Он је рекао да Теленор има најбољу мрежу у Србији и позвао компаније да искористе то што имају 5Г окружење на располагању и већ данас почну да развијају пословна решења.

Директор Канцеларије за ИТ и електронску управу Михајло Јовановић рекао је да за разлику од свих претходних генерација мобилне технологије, 5Г генерација доноси много бржи одзив мреже и много већу брзину преноса података.

„Све то ће утицати не само на повећање квалитета свакодневног живота и мање трошкове пословања, већ ће отворити велики број могућности за развој нових послова и предузетништво“, рекао је Јовановић.

На догађају у НТП-у своја решења представила су компанија које раде у том Парку – „Novelic“ и „DigitalWorks“, које ће радити на развоју примене 5Г технологије на својим прозиводима.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДЈБ: Мере Владе због корона вируса неразумне, пропашће домаћа привреда

5 (8) Председник Покрета „Доста је било“ (ЂБ) Саша Радуловић оценио је да су мере …

У Србији 67.000 радника „на чекању“ због пандемије коронавируса

0 (0) У Србији је тренутно 67.000 радника који су „на чекању“ и који не …

2 Коментара

  1. Ljajić- korumpirano zlo u svim srpskim vladama od 2000-ite godine.

  2. Борча плива у фекалијама, Љајић лекар по професији види велики „успех“применом 5Г мреже, и добијеном брзином интернета….Није га срамота од професије у којо је трбао зарађивати за живот…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *