Насловна / Здравље / Почели су да нас прже 5Г микроталасном радијацијом!
Почели су да нас прже 5Г микроталасном радијацијом! 1

Почели су да нас прже 5Г микроталасном радијацијом!

У Научно-технолошком парку „Београд“ пуштена је у рад прва 5Г базна станица у Србији, захваљујући коме 5Г окружење од данас, 21. јуна могу да користе компаније, предузетници и студенти техничких факултета за развој различитих технолошких решења.

Реч је о 5Г тестном окружењу, захваљујући коме ће 5Г базна станица за сада бити доступна само у НТП-у, а како кажу представници Теленора, план је да за око годину дана услуга буде комерцијализована.

Пета генерација мобилног интернета практично доноси вишеструко увећане брзине протока, већу покривеност и капацитете и скоро потпуно одсуство кашњења у преносу података.

Брзине које нуди су до 10 до 100 пута веће од тренутно доступних, а очекује се да ће највећу примену имати у аутоматизацији и контроли производних процеса, медицини, комуналним услуга, пољопоривредној и аутомобилској индустрији.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића рекао је да чињеница да Србија сада има 5Г тестно окружење представља још један корак напред који Србију позиционира на дигиталној мапи Европе и света.

Љајић је рекао да је сматрао да ће пуштање у рад 5Г базне станице бити најпозитивнији догађај ове недеље, али да је чуо да има и оних који увођење таквих нових технологија критикују, наводећи да су штетне за окружење.

Он је рекао да ће, без обзира на то, 5Г мрежа практично бити револуција када је у питању брзина сервиса и услуга и да ће бити од велике користи за привреду и економију.

Почели су да нас прже 5Г микроталасном радијацијом! 2

„Ниједна претходна генерација није могла да има толики утицај на привреду и економију као 5Г технологија“, рекао је Љајић и додао да увођење 5Г окружења није лак ни једноставан посао.

Он је рекао да Србија неће преспавати Четврту индустријску револуцију и да је сада шанса да ухватимо прикључак са најбољима.

Генерални директор Теленора у Србији Мајк Мишел рекао је да је та компанија практично закорачила у 5Г окружење и додао да је то технологија будућности.

„Желимо да будемо спремни за тренутак када она буде у комерцијалној употреби“, рекао је Мишел.

Он је рекао да Теленор има најбољу мрежу у Србији и позвао компаније да искористе то што имају 5Г окружење на располагању и већ данас почну да развијају пословна решења.

Почели су да нас прже 5Г микроталасном радијацијом! 3

Директор Канцеларије за ИТ и електронску управу Михајло Јовановић рекао је да за разлику од свих претходних генерација мобилне технологије, 5Г генерација доноси много бржи одзив мреже и много већу брзину преноса података.

„Све то ће утицати не само на повећање квалитета свакодневног живота и мање трошкове пословања, већ ће отворити велики број могућности за развој нових послова и предузетништво“, рекао је Јовановић.

На догађају у НТП-у своја решења представила су компанија које раде у том Парку – „Novelic“ и „DigitalWorks“, које ће радити на развоју примене 5Г технологије на својим прозиводима.

Танјуг

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

МАКРОН РАЗВАЛИО ВУЧИЋА ОД ШАМАРАЊА! Нема никаквог ЕУ датума за Србију 13

МАКРОН РАЗВАЛИО ВУЧИЋА ОД ШАМАРАЊА! Нема никаквог ЕУ датума за Србију

„Ради се о комплексним питањима, решење је на народима и њиховим руководиоцима“, оценио је Макрон. …

Постајемо нација на седативима: Све већа употреба антидепресива 14

Постајемо нација на седативима: Све већа употреба антидепресива

Наши људи годишње попију чак пет милиона кутија лекова за смирење, и то само оних …

2 Коментара

  1. Ljajić- korumpirano zlo u svim srpskim vladama od 2000-ite godine.

  2. Борча плива у фекалијама, Љајић лекар по професији види велики „успех“применом 5Г мреже, и добијеном брзином интернета….Није га срамота од професије у којо је трбао зарађивати за живот…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *