Почело увођење електронских здравствених књижица

0
(0)

БЕОГРАД – Замена здравствених књижица електронским картицама здравственог осигурања почела је као пилот пројекат у Колубарском округу, где нова документа треба да добије око 80.000 осигураника, а од октобра ће се проширити на целу Србију.

Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) предвидео је да пројекат почне током јула у филијали са седиштем у Ваљеву јер је град средње величине и погодан за ефикасну проверу и усавршавање процедуре замене, рекла је данас Тањугу саветник директора за медије у Фонду Сања Миросављевић.

Додатни разлог је то што ова филијала има већ развијене информационе системе и рачунарски је повезана са свим здравственим установама, као и са апотекарском установом Ваљево, па се очекује да грађани осете предности убрзо после замене књижице, истакла је она.

Говорећи о предвиђеним новинама које ће донети електронске здравствене картице, Миросављевић је као најзначајније за грађане и послодавце навела то што више неће бити неопходно да, због овере књижице, одлазе у филијале РФЗО и преузимају маркице. То ће смањити и време које су до сада трошили за те административне послове.

Она је додала да ће нова здравствена картица омогућити промене личних података о осигуранику учитавањем на чип, без мењања саме картице.

Надлежни у РФЗО сматрају да је издавање картица темељ за све будуће пројекте електронског здравства – од заказивања прегледа од куће до електронског упућивања пацијената из једне у другу здравствену установу. Очекује се да ће такви сервиси значајно убрзати рад здравствених радника, омогућити им да више времена посвете самом пацијенту и тиме пруже квалитетнију услугу.

„Електронска здравствена картица омогућиће успостављање сигурних и ефикасних електронских сервиса у РФЗО и онемогућиће злоупотребе“, рекла је Миросављевић и навела да сигурносни системи на картици обезбеђују високу заштиту података на чипу.

Она је нагласила да картица неће садржати податке о пруженим здравственим услугама, лековима добијеним на рецепт и осталим правима из здравственог осигурања, већ само личне податке који су се и досад налазили на папирној здравственој књижици.

На картици ће бити видљиви име и презиме осигураног лица, датум рођења, лични број осигураника и број здравствене картице док ће се на чипу поред тих података, налазити ЈМБГ и адреса осигураника, матична филијала РФЗО код које је лице осигурано, обвезник уплате доприноса, као и период до када је картица оверена.

Нова здравствена картица ће коштати 500 динара и имаће рок важења 10 година.

У Фонду напомињу да ће сваки осигураник имати право да користи стару здравствену књижицу док му се не уручи електронска картица. Они који не поседује стару здравствену књижицу, али имају право на здравствено осигурање, добиће привремену потврду која важи до уручивања нове здравствене картице.

Сва питања која имају у вези са новом здравственом картицом грађани и послодавци могу да пошаљу на кзо@рфзо.рс, истичу у Фонду.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Хоће ли Здравствени фонд да банкротира?

0 (0) Нови директор Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Момчило Бабић изјавио је данас …

Драматично: Скоро празна каса за лечење

0 (0) ПОСЛОДАВЦИ, пољопривредници и предузетници, према подацима Пореске управе, за здравствени допринос тренутно дугују …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *