КОРУПЦИЈА: Набавка лекова вредна 10 милијарди динара пуна контроверзи

КОРУПЦИЈА: Набавка лекова вредна 10 милијарди динара пуна контроверзи

Центар за истраживање, транспарентност и одговорност из Београда (ЦРТА) оценио је да је Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) лоше организовао централизовану набавку лекова са А и А1 листе вредну близу 10 милијарди динара и навео да је поступак био нетранспарентан.

Представник организије ЦРТА Душан Јордовић рекао је за Војвођански истраживачко-аналитички центар (ВОИЦЕ) да је ово била прва централизована јавна набавка лекова са листе А и А1, вредна 9,7 милијарди динара, а да “траљавост” читавог поступка осликава сама Одлука о покретању поступка јавне набавке.

“Комисија РФЗО је 11. децембра покренула поступак јавне набавке лекова доношењем Одлуке у којој стоји да је вредност набавке скоро 25 милијарди динара и да се спроводи за период од 12 месеци. Након само четири дана, Одлука се мења на шест месеци, а вредност набавке на 9,7 милијарди динара”, рекао је Јордовић и додао да РФЗО није објаснио зашто је то урадио.

ЦРТА се као грађански надзорник у овом поступку обратила и Комисији за заштиту права у поступцима јавних набавки да провери њихове бројне примедбе на сам поступак централизоване јавне набавке, али је по мишљењу Јордовића Комисија стала на страну РФЗО и све приговоре одбацила као неосноване.

ЦРТА је оспорила испуњеност услова за покретање поступка, јер је јавна набавка покренута пре него је донет Закон о буџету за 2015, што је услов да се донесу финансијски планови РФЗО или ПИО фонда.

“У одговору РФЗО је наведено да је јавна набавка покренута у складу са Закључком Владе Србије од 30. октобра, а тек након тога је РФЗО усвојио План централизованих јавних набавки за 2015”, рекао је Јордовић и навео да је такво поступање противно Закону о јавним набавкама и Уредби о планирању и врсти роба и услуга за које се спроводе централизоване јавне набавке.

Из РФЗО су навели да је Влада својим закључком дала сагласност да започну поступке централизованих јавних набавки у 2014. у складу са Уредбом о планирању, пре усвајања Финасијског плана РФЗО за 2015.

Они сматрају да је влада само ограничила да износ централизоване набавке не сме бити већи од финансијског плана РФЗО за 2014. годину.

РФЗО је поступак јавне набавке покренуо 11. децембра 2014, а након отварања понуда Комисија РФЗО је започела преглед и стручну оцену пристиглих понуда, након чега би требало да закључи оквирне споразума са најповољнијим понуђачима за 1.222 партије лекова.

“У току је поступак централизоване јавне набавке лекова са Листе А и Листе А1 за коју је било отварање понуда 27. фебруара 2015. Комисија за наведену јавну набавку врши преглед и стручну оцену пристиглих понуда. Обавештавамо Вас да нису поднете понуде за 199 партија/лекова и за њих ће се поновити поступак набавке”, навели су из РФЗО.

Јавна набавка се спроводи за период од шест месеци (март-август 2015. године) и до краја марта требало да буду закључени оквирни споразуми са понуђачима.

ЦРТА је замерила РФЗО што су количине лекова које су предмет јавне набавке оквирне и да РФЗО не може да гарантује да ће бити и откупљене од дистрибутера, а једна од примедби ЦРТЕ је зашто у поступку набавки нису укључене приватне апотеке.

НАБАВКА ПО ФАБРИЧКОМ НАЗИВУ

Много примедби потенцијалних понуђача односило се што се РФЗО, уместо уобичајене праксе у земљама у окружењу, определио да лекове набави по фабричком називу. Јордовић сматра да то није у духу ЗЈН, јер до те мере прецизира поједине ставке да упућује на неке произвођаче.

У РФЗО су одговорили да су се при дефинисању набавке водили начелима ЗЈН, али и основном функцијом РФЗО “да се осигураницима обезбеде права из обавезног здравственог осигурања”.

ТУЖБА УПРАВНОМ СУДУ

Пошто су сви приговори које је ЦРТА поднела одбијени, одлучили су се да поднесу тужбу Управном суду, што им је једини преостали правни лек.

“Ова тужба не стопира процес јавне набавке, вероватно ће трајати месецима или годинама, али је јако битно да добијемо одговор због будуће праксе”, рекао је Јордовић и навео да је у питању јако велик новац, због чега ће инсистирати да суд утврди да ли су неке од њихових примедби биле оправдане.

 

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Швајцарски медији: Александар Вучић је мафија, Дијана ухапшена због…

Швајцарски медији: Александар Вучић је мафија, Дијана ухапшена због…

Под насловом “Зашто Челична Лејди треба да остане иза решетака”, “Der Bund” и “Tagesanzeiger”, швајцарска …

ПОКЛОНИЛИ МИЛИОНЕ ЕВРА НАРОДНИХ ПАРА! Ко је дао незаконите субвенције Геоксу

ПОКЛОНИЛИ МИЛИОНЕ ЕВРА НАРОДНИХ ПАРА! Ко је дао незаконите субвенције Геоксу

Транспарентност Србија затражила је да институције утврде одговорност због незаконито додељене субвенције италијанској компанији Геокс, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *