Србија

Под којим условима Бранко Стефановић купује оружје од Небојше Стефановића тј. полиције?

На већ позамашну количину индиција да је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић искористио свој положај и помогао сопственом оцу у послу трговине оружјем – дошле су нове оптужбе.

Народна посланица Мариника Тепић јавно је изнела податак да се оружје приватне компаније Гим чува у складишту МУП-а у близини Авале, додајући да постоје индиције да је складиштено оружје одузето од грађана.

За Николу Лунића, извршног директора Центра за стратешке политике, информација да се оружје које је МУП одузео или добио од грађана продаје приватним компанијама по себи није спорна. Kако наводи, једини споран део може да се односи на услове под којима је компанија Гим купила оружје.

– На основу Закона о оружју и муницији, грађани су у обавези да поседују нове биометријске оружне листове, као и да прекатегоризују трофејно оружје. Такође, војна лица су у обавези да по пензионисању или напуштању војне службе замене војне дозволе са онима издатим од МУП-а. Упоређујући тржишну вредност сопственог оружја са трошковима годишњих пореза и издавања оружног листа, грађани се неретко одлучују да оружје предају полицији. На тај начин МУП долази у посед легалног малог и стрељачког оружја, а у повременим периодима легализације и оног који је до тада био у нелегалном поседу грађана, каже Лунић.

Према његовим речима, у пракси то изгледа тако да власник оружја у сваком тренутку може исто предати полицијској станици на чијој територији има пријављено пребивалиште уз потписану изјаву да се оружје предаје у трајно власништво Републике Србије без накнаде.

– Тако прикупљено оружје би се требало прописно ускладиштити, а након процене тржишта, верујем да је кориснија продаја у корист буџета Србије, него уништавање истог. Нажалост, такво оружје није употребљиво за МУП или Војску Србије јер свака оружана формација тежи за што већом унификацијом јер је финансијски исплативије, а нема последица по оперативне способности, наводи он.

У поступку продаје, напомиње, требало би да буде испоштована тендерска процедура и услов да се никоме бланко не даје монополистичка позиција.

– Евентуални сукоб интереса или злоупотреба овлашћења би требало да се у институционално стабилним државама проверавају на периодичном нивоу, као и у случајевима узбуњивања јавности. То би требало да буде тековина демократског развоја и надам се да ни ресорни министар нема ништа против таквих провера, каже Лунић.

Да ли је и под којим условима оружје продато компанији Гим, Данас је у току јучерашњег дана безуспешно покушао да сазна од Министарства унутрашњих послова и компаније Гим.

Управо би министарство, сматра Немања Ненадић из Транспарентности Србија, требало да се огласи овим поводом.

– МУП је пре свих дужан да саопшти да ли је фотографија коју је Мариника Тепић показала, а на којој се виде сандуци оружја са натписом фирме Гим, аутентична и да објасни да ли су њени наводи истинити. То би требало да буде приоритет управо због чињенице да је утврђена одређена повезаност између компаније Гим и оца министра полиције, каже Ненадић.

Иако се већ месецима периодично појављују информације о повлашћеном тржишном положају компаније Гим, тужилаштво према доступним информацијама још увек није одлучило да те индиције испита по службеној дужности. Ипак, захваљујући кривичној пријави председника Нове странке Зорана Живковића, Тужилаштво за организовани криминал ће овим случајем морати да се позабави. Живковић је у пријави означио председника Србије Александра Вучића као организатора криминалне групе коју чине министар Стефановић, његов отац Бранко и Младен Петковић, бивши директор фабрике наменске индустрије „Kрушик“ из Ваљева.

„Наведена криминална група је основана са циљем да од 2017. године надаље изврши кривично дело злоупотреба службеног положаја у саизвршилаштву у продуженом трајању, у намери стицања противправне имовинске користи“, пише у Живковићевој пријави.

Укрштене поруке

О случају Стефановић пре две вечери у емисији Упитник на РТС-у говорио је и председник Србије Александар Вучић. Он је најпре истакао да је министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу рекао да ће – ако су он или његов отац Бранко Стефановић урадили нешто противзаконито у фабрици „Kрушик“ – морати да одговарају пред лицем правде. Вучић је рекао да ће и он одговарати ако је прекршио закон, а да су и он и Стефановић спремни да иду на полиграф. Нешто касније, међутим, окарактерисао је Бранка Стефановића као „обичног запосленог“ у фирми Гим. Вучић је истакао да лично никада није учествовао у трговини оружјем.

Услови за производњу

Kрајем септембра Недељник је објавио да је фирма Унитед БГ, чији је директор Бранко Стефановић, уписана у регистар Министарства одбране као произвођач оружја и војне опреме. Да би нека фирма добила дозволу за производњу наоружања неопходно је да има најмање пет запослених, али и да приложи безбедносни сертификат.

Пише: В. Јеремић, Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!