Србија

Да ли је “Kрушик“ банкротирао?

Савез за Србију позвао је министра одбране Александра Вулина да објасни грађанима Србије шта се догађа у фабрици одбрамбене индустрије ХK “Kрушик“ у Ваљеву која је, према њиховим речима, у тешким финансијским проблемима.

– Kако је могуће да у компанији којом се власт непрестано хвали као изузетном успешном касне зараде радницима, не уплаћују им се кредити код банака, не уплаћују административне забране, синдикалне чланарине, обавезе према добављачима – питају из Савеза за Србију.

Kако су написали у саопштењу, фирма ГИМ, у којој је ангажован отац министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, није исплатила ни минимални износ новчаних обавеза према “Kрушику”, због чега радници “Kовачког центра“, који су направили Југоимпорт СДПР и “Kрушик” још увек чекају новац за плате.

– Имамо веома јак разлог да верујемо да је ХK “Kрушик“ у озбиљним финансијским проблемима, можда и банкротству, јер је немогуће да једна успешна фирма која остварује годишњу производњу у вредности већој од 100 милиона долара, тренутно нема ни 800 евра на рачуну да измири месечну обавезу за раније купљену машину неопходну за даљу производњу – саопштили су из СЗС-а.

Директно.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

 1. Kрушик је робу испоручену београдској фирми “ГИМ” у целости наплатио, саопштено је данас из ваљевске војне фабрике. У саопштењу за јавност, које је уследило као реакција на писање појединих медија о томе да фирма “ГИМ” дугује ваљевском “Kрушику”, није наведно који износ и за коју количину и коју робу је фирма “ГИМ” платила ваљевској војној фабрици.

  Руководстви фабрике скреће пажњу да се оваквим дезинформацијама наноси велика штета угледу фабрике што има за последицу негативан утицај на потенцијалне нове послове и упосленост капацитета.

  “Kрушик није пред банкротом, већ наставља тренд раста и развоја пословања који је започет од 2014. године па до данас. Зараде запосленима у “Kрушику” и “Kовачком центру” исплаћују се редовно са свим припадајућим порезом и доприносима”, наводи се у саопштењу.

  У прилог тврдњи да “Kрушик” није пред банкротом, саопштене су бројке о укупним приходим, расходима, реализацији, физичком обиму производње, извозу, инвестиционим улагањима, просечној нето заради и броју запослених, и то за период од 2013. до 2018. године.

  Према достављеним подацима, укупан приход у 2013. години износио је 1,2 милијарде динара, а расходи су били око 2,2 милијарде, следеће године када је на чело “Kрушика” дошао Младен Петковић, приход је повећан на 1,88 милијарди динара, а расходи су износили 2,14 милијарде, док је прошле године приход достигао цифру од близу 11,4 милијарде динара, а расходи су износили 10,8 милијарди динара.

  Физички обим производње у 2018. години у односу на 2014. годину повећан је за око 470 посто. У 2013. години Kрушик је извезао робу у вредности од 14 милиона долара, 2014. године извоз је био 16,3 милиона, док је прошле године достигао цифру од близу 103,2 милиона долара.

  Према достављеним подацима из ваљевске војне фабрике, инвестициона улагања, комплетно финансирана из сопствених средстава, значајно су повећана 2018. у односу на период од пре шест година. У 2013. години инвестиције су износиле око 104.000 евра, следеће године близу 847.000, док су прошле године инвестиције премашиле цифру од 5,3 милиона евра.

  Број запослених у последњих шест година је значајно повећан, па се тако од 1264, колико их је било 2013. године, у 2018. дошло до цифре од 3231 запослених у Kрушику. Просечна нето зарада радника ваљевске војне фабрике прошле године је била 51.372 динара, док је 2013. године износила 38.663 динара.

  У 2013. години Kрушик је у буџет Републике Србије и јавним предузећима уплатио 222,08 милиона динара, а у 2018. години плаћено је близу 1,5 милијарди динара, саопштено је из ХK “Kрушик”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!