Подршка Вучићевом режиму плаћена државним новцем

Подршка Вучићевом режиму плаћена државним новцем

Организовани и плаћени одлазак радника ужичког „Првог партизана“ на митинг Александра Вучића, који је одржан 19. априла ове године под називом „Будућност Србије“, доказује да актуелна власт, зарад страначких и политичких циљева, злоупотребљава државне ресурсе и манипулише запосленима у државним и јавним предузећима.

Kако је Данас писао, око 140 радника тог предузећа, наводно добровољно, отишли су на Вучићев митинг. Закуп три аутобуса, сендвиче и остало, према сведочењу извора из те фабрике, платили су напредњаци. С друге стране, пословодство „Првог партизана“, једног од најуспешнијих предузећа одбрамбене индустрије Србије, чији је власник држава са 80 одсто капитала, одлучило је да, на предлог фабричког Самосталног и Индустријског синдиката, радницима који су били на митингу, иако тог дана нису радили, исплати дневнице од 1.500 до 2.000 динара.

„Због великог интересовања запослених у „Првом партизану“ да присуствују митингу „Будућност Србије“, омогућен је одлазак оних који су изразили жељу да присуствују митингу“, наведено је у одлуци пословодства од 29. маја ове године. Уз наводе да ће бити исплаћена „једнодневна накнада зараде“, пословодство тврди да је та одлука у складу са Статутом предузећа, Законом о раду и Kолективним уговором, док представници фабричких синдиката, на чији предлог је она усвојена, ћуте и избегавају медије.

Није могуће званично потврдити да је власт од пословодства захтевала да омогући одлазак радника на митинг, али Данасов извор у фабрици наводи да је „као и у осталим државним, јавним предузећима и установама у Србији, било таквих притисака и да су припреме за одлазак радника на митинг обавили функционери СНС из Ужица“.

Зоран Стојиљковић, председник УГС Независност, осудио је поступке и пословодства и фабричких синдиката и навео да „синдикати и запослени могу да подржавају политичку опцију или ширу политичку активности, али само о свом руву и круву“.

– Директори у државним и јавним предузећима су постављени као партијски комесари од стране владајуће коалиције и таквом врстом активности раде у корист својих странака. Тиме нарушавају принцип једнаког односа према свим запосленима и трансперентности и улазе у зону високонапонске политичке корупције, казао је за Данас Стојиљковић.

Он додаје да се „страначке и политичке злоупотребе настављају од времена Јосипа Броза Тита и да је то устаљена пракса, коју ниједна власт у Србији не прекида“.

– То се односи на све власти, па и на оне после 2000. године. То су манифестације које се обављају углавном о јавном трошку, а дневнице и сендвиче које су добили запослени у „Првом партизану“ за одлазак на митинг, платиће сви запослени у тој фабрици, додаје Стојиљковић и поручује да са таквом праксом мора да се прекине. Он је оценио да се тиме губи поверење у синдикате.

Жељко Бацотић, један од организатора ужичких протеста „1 од 5 милиона“, оцењује да је ужички пример „само наставак злоупотреба ауторитарног режима“.

– Политичка злоупотреба радника постоји у већини државних предузећа и јавном сектору и то је трговина „људским душама“. Власт брутално злоупотребљава државне ресурсе као на бувљој пијаци. Kривичној одговорности требало би да подлежу они који новац дају и тиме користе државне ресурсе, али и они који новац примају. Уценама, претњама и понижењима грађана, створило се болесно и изопачено друштво и грађани не би требало на то да пристају, поручује Бацотић.

Министарства ћуте

Наша редакција јуче се обратила Министарству одбране, у чијој надлежности је рад војне фабрике „Приви партизан“ са питањима да ли ће то Министарство покренути поступак за утврђивање одговорности у „Првом партизану“, да ли је Министарство било обавештено о томе да ће радници организовано ићи на наведени митинг и да ли је са тим било сагласно, као и то да ли ће министар Александар Вулин и његови сарадници сносити одговорност због политичке и страначке злоупотребе запослених у тој фабрици? Обратили смо се и Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питањима са молбом да одговоре да ли ће реаговати на одлуку пословодства да радницима који су били на митингу исплати дневницу за тај дан, иако тада нису били на својим радним местима, да понуде јавности став о томе да ли је та одлука у складу са Законом о раду, као и то да ли ће министар Зоран Ђорђевић и његови сарадници сносити одговорност због политичке и страначке злоупотребе запослених у „Првом партизану“? До закључења овог броја, одговоре нисмо добили.

Пише: Н. Kовачевић, Данас.рс

фото: Н.Ковачевић

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ајде Вучићу признај Ђури колико си са екипом добар само на увозу респиратора!

Ајде Вучићу признај Ђури колико си са екипом добар само на увозу респиратора!

Председник Александар Вучић, који је данас примио трећу дозу вакцине, позвао је још једном све …

Како директор ЕПС-а Милорад Грчић милијардама народних пара купује политичку заштиту од Дарка Глишића

Како директор ЕПС-а Милорад Грчић милијардама народних пара купује политичку заштиту од Дарка Глишића

Ово су паре које је Грчић од ЕПС-а (Колубаре) дао Дарку Глишићу, ко зна колико …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *