Појавило се „оружје“ које гуши мобилну телефонију и преузима њену улогу

0
(0)

У НАОРУЖАЊЕ Руске армије званично су уврштене беспилотне летелице које могу да замене мобилне репетиторе и да шаљу корисницима SMS поруке, аудио поруке, а у перспективи и мале видео клипове.

Дронови су већ успешно тестирани током руске операције у Сирији и ускоро ће почети њихова испорука Министарству одбране РФ.

Нови дронови су направљени на бази беспилотне летелице „Орлан-10“. Они ће ући у састав модернизованог система за електронску борбу РБ-341В „Лејер-3“.

Прве „Лејере“, чији је задатак ометање GSM мрежа, руска војска је добила још 2015. године. Али, све до недавно системи нису могли да утичу на мреже које користе технологије за пренос података генерације 3G и 4G.

– Испитивања нових беспилотних летелица су већ завршена – рекао је московском дневном листу „Известија“ представник војне индустрије који је упознат са ситуацијом. – Модернизовани „Орлани-10“ су прошли тестирање у Сирији. Испорука дронова војсци за „Лејер-3“ ће почети ове године. Они за сада могу да шаљу SMS и аудио поруке. Али, ускоро ће том се на том списку наћи и видео-клипови.

Систем „Лејер-3“ чине три дрона „Орлан-10“ и командно место у камиону Камаз-5350. Главни задатак беспилотних летелица је ометање мобилних репетитора. За те сврхе „Орлани“ су опремљени специјалним уређајима за „гушење“ сигнала, као и једнократним одашиљачима сметњи.

Након што неутралишу базне станице, стари „Орлани“ су могли да под одређеним условима шаљу корисницима SMS. Али им је било прилично тешко да се боре против мрежа 3G и 4G, а тиме и да ступају у интеракцију са смартфонима. Међутим, нови дронови лако решавају такве задатке. Они гуше сигнале базних станица и заузимају њихово место, постајући виртуелне мобилне станице.

Генерални директор аналитичке компаније Telecom Daily Денис Кусков рекао је листу „Известија“ да ако дрон замени базну станицу, не само да ће моћи да шаље поруке, већ и да у потпуности контролише уређаје корисника.

– То је фактички базна станица. Она може да преузима на себе управљање саобраћајем или позивима. Корисник неће приметити прикључивање и неће моћи да се прикључи на другу базну станицу – истиче Кусков. – Руковалац дрона ће моћи да шаље SMS и позива кориснике који се нађу у зони деловања дрона. А преко браузера ће моћи да шаље видео поруке. Приликом покушаја уласка на интернет на „угушеној“ страници се може приказати било шта. По истом принципу ради и обичан Wi-Fi приликом прикључивања на њега на јавном месту.

По мишљењу председника руске компаније Info Watch Наталије Касперске, нови дронови ће моћи да блокирају мобилне телефоне противника, не ометајући при том рад „својих“ телефона. Или чак да даљински укључују или искључују уређаје.

– У теорији, такви системи могу да виде бирање бројева у зони деловања виртуелне базне станице, као и да омогућавају „својима“ да позивају, а „противнику“ да блокирају сигнал – истиче Касперска. – Такође, није искључено да такав систем може даљински да укључује корисничке уређаје. Истина, виртуелне станице беспилотних летелица ће највероватније имати мали радијус деловања.

Начелник Центра за помирење сукобљених страна у Сирији -генерал-потпуковник Сергеј Кураленко – 27. фебруара прошле године је изјавио да је Министарство одбране Русије послало нелегалним оружаним формацијама у Сирији SMS са обрасцима изјава о примирју.

Такође, руско војно министарство је путем текстуалних порука информисало цивиле у Алепу о хуманитарним коридорима и местима за дељење помоћи.

Индикативно је да у том тренутку у граду практично нису функционисале базне станице. Међутим, упркос томе, SMS поруке су несметано стизале на мобилне телефоне.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НАТО дрон из Румуније летео дубоко у унутрашњост Србије, нису имали чиме да је оборе!

0 (0) У време када је Марко Ђурић, дириектор Канцеларије за Косово и Метохију ухапшен …

Над Србијом 4.000 дронова, они илегални биће обарани

0 (0) БЕСПИЛОТНЕ летелице прекриле су небо над Србијом! Стручњаци процењују да између 3.000 до …

Један коментар

  1. Лепо! Лепо!! Лепо!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *