Насловна / Безбедност / Српска беспилотна летелица НТ-161 (видео)
Српска беспилотна летелица НТ-161 (видео) 1

Српска беспилотна летелица НТ-161 (видео)

БЕОГРАД:  На другом Самиту авијације југоисточне Европе (СЕАС) одржаном у Београду, представљена су три нове беспилотне летелице, које тренутно развија српски „Композит технолоџи тим“ (ЦТТ), са седиштем у Београду.
Највеће интересовање изазвао је први српски псеудо-сателит високог плафона лета (ХАПС), назван „Пупин“ по чувеном српском научнику Михајлу Пупину, наводи познати британски магазин о војним питањима „ИХС Џејнс“.“Пупин“ ће летети на 20.000 метара изнад земље, а моћи ће да остане у ваздуху и по неколико месеци без слетања, носећи телекомуникациону опрему и сензоре за присмотру, наводи „ИХС Џејнс“.

„Ми смо једна од само пет компанија широм света које тренутно раде на развоју ХАПС-а и надамо се да ћемо ускоро почети са тестирањем нашег система, како бисмо доказали концепт и наставили са развојем модела који ће наследити “Пупина“““, рекао је главни извршни директор ЦТТ и инжењер аеронаутике, Петар Матуновић.

Он је додао да компанија ЦТТ тражи поуздане партнере из авио-индустрије како би појачали рад на „Пупину“ и друга два пројекта компаније, беспилотним летелицама „НТ155“ и „НТ161“ (НТ су иницијали, којима ЦТТ одаје почаст славном српском научнику Николи Тесли).

„НТ155“ је беспилотна летелица средњег плафона лета и дуге одрживости у ваздуху (МАЛЕ), а конструисана је од композитних материјала, што летелици омогућава да има комплексан аеродинамички облик и малу тежину, уз велику структуралну јачину потребну за инсталирање подвесних тачака за качење оружја или спољних резервоара за гориво, пише „ИХС Џејнс“.

Самит авијације југоисточне Европе (СЕАС) одржан је у Београду 8. и 9. марта.

Дневник.рс

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Појавило се „оружје“ које гуши мобилну телефонију и преузима њену улогу 11

Појавило се „оружје“ које гуши мобилну телефонију и преузима њену улогу

У НАОРУЖАЊЕ Руске армије званично су уврштене беспилотне летелице које могу да замене мобилне репетиторе …

Кинеска ратна морнарица запленила амерички подводни дрон - Пентагон тврди да није шпијунски 12

Кинеска ратна морнарица запленила амерички подводни дрон – Пентагон тврди да није шпијунски

РАТНИ брод кинеске морнарице запленио је подводни дрон који је амерички океанографски брод спустио у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *