fbpx

Полиција одбила да асистира извршитељки у истеривању јавности са јавне лицитације

3
(3)

Kанцеларија јавног извршитеља није приватан стан, већ јавни простор у који јавност има право да долази и присуствује догађајима попут лицитација и јавних продаја станова дужника, истичу за Нову економију у Здруженој акцији „Kров над главом“ чији су представници у петак присуствовали јавној аукцији у канцеларији јавне извршитељке Иване Букарице, у Београду.

Неколико активиста Kрова је ушло у канцеларију и изразило жељу да присуствује на јавној аукцији за продају стана једног извршног дужника, након чега су запослени у канцеларији позвали полицију.

Полиција је обавила разговор са извршитељком Иваном Букарицом, након чега је полицајац обавестио окупљене да је јавност искључена из овог поступка. Они су затражили да добију акт о искључењу јавности, који у оваквој ситуацији извршитељ по закону мора доставити и написати образложење у коме објашњава зашто је јавност искључена.

Тај документ извршитељка није доставила, а полицајац је након легитимисања присутних, позвао свог командира, да би тражио савет на који начин да поступи.

После телефонског разговора је рекао да је у питању канцеларија јавног извршитеља, а не приватан стан и да он нема овлашћење да избацује окупљене, нити да им забрањује присуство и упозорио учеснике да они морају реаговати само уколико дође до ремећења јавног реда и мира. Након тога је полицијска екипа напустила зграду.

Из Здружене акције „Kров над главом“ су неколико пута апеловали да извршитељи немају право да одржавају „тајне аукције“ у својим канцеларијама и да искључују јавност из јавних продаја, а сада је то потврђено и од полиције.

„Напокон смо чули од полиције да као заинтересована јавност можемо да пратимо сваки поступак, који води јавни извршитељ,“ оцењује Иван Златић, активиста ове организације.

Kако кажу, на тој аукцији било је чудно и то да је шесторо људи платило јемство за учешће на аукцији, а које није мало, али се онда нису ни појавили кад су видели да има представника јавности.

„Ми смо искористили гужву да уђемо раније, али смо испред зграде видели десетак људи. Закључили смо да су то купци и да ћемо ускоро да их видимо горе у канцеларији. Међутим нико се није попео, већ се само ођедном појавила полиција. Имамо информацију да је шест потенцијалних купаца уплатило јемство, а онда су дошли до врата и одлучили да се не попну у канцеларију. Ја бих волео да јавност сама извуче закључак из тога да су људи, који су уплатили јемство одлучили да се не попењу, а да је извршитељка покушала на различите начине да нас избаци напоље“, каже Златић.

Kако додаје, извршитељка је затим позвала полицију и тврдила да је донето решење о искључењу јавности, које није постојало, а што се видело кад се полицији тражило решење на увид.

Пошто решења није било, а полиција није могла нас да склони, тек онда је Александар (извршни дужник) позван унутра на преговоре и прихваћен је његов захтев за непосредну погодбу, додаје он.
Извршни дужник Александар Јовчић, је навео у видеу који су активисти снимили на лицу места, да се задужио код зеленаша и да његов стан иде на добош, јер су камате биле огромне и дуг је порастао са 5.000 на 20.000 евра. Он је нашао купца и поднео захтев извршитељки да сам прода стан путем непосредне погодбе и отплати дуг.

Извршитељка је тврдила да активисти и власник стана немају право да буду на јавној лицитацији.

„Сви сада треба да знају да је поступак јаван и њихов је проблем (извршитеља), што су се прихватили јавног посла. Док је год грб Републике Србије на овим вратима ми смо овде добродошли, као јавност“ каже Иван Златић из Здружене акције „Kров над главом“.

Нова економија

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Брутални обрачун Макронових батинаша са ватрогасцима који протестују због лоших услова рада (видео)

0 (0) Професионални ватрогасци Француске сукобили су се синоћ са полицијом на улицама Париза. У …

Хаос код Хоргоша 2: Мигранти пробили ограду, мађарска полиција пуцала

4 (2) Мађарски полицајац испалио је три хица упозорења након што је око 60 миграната …

Један коментар

  1. Зеленсшке камате су бандитски нсчин привређивања у раним фазама капитализма. Уређена и суверена друштва не смеју имати зеленашке јамате, а свако ко то проба треба да буде третиран као да је рецимо трговац дрогом.
    Ово је јасно свакоме ко има бар средњу школу.
    Имају ли чланови Скупштине, Владе и државних органа средњу школу?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *