Полицијске снаге ЕУ спроводе обуку гушења побуне сиротиње

0
(0)

У обуку полицијских снага ЕУ је уведено доста нових задатака, од којих и један посебно интересантан – гушење побуна, који је узрок све већих криза и незадовољства.

По идеји словеначког астронаутичара Хермана Поточника, НАСА је 1975. године представила модел свемирске летелице у облику прстена који се окрене једном око своје осе по минуту, стварајући тако гравитацију погодну за живот човека. Унутар те летелице је био дизајниран свет у којем би живела колонија од 10.000 људи. Филм по овом пројекту је снимљен 2013. године и назван је Елизијум (Јелисеј).

Јужноафрички сценариста и режисер овог филма, Нил Бломкамп је добио инспирацију за филм боравећи једне ноћи у Мексику, на граници са Америком и гледајући како амерички хеликоптери штите америчко демократско друштво од гладних сирочића.

Антиглобалистички покрети и јачање полицијских снага

Елементи Елизијума се све више уграђују у савремено друштво, градећи концепт „Заштите богатих од проблема сиромашних“.

Увежбавање полиције за овакве акције се одвија већ годинама. Први пут се то приметило на самиту ЕУ у Гетеборгу, када су 2001. године полицајци отворили ватру на демонстранте. Пар недеља касније, слично се догодило у италијанском граду Ђенови, при чему је повређено више стотина демонстраната, а један је и убијен.

У немачком граду Хајлигендаму, демонстрације против елите су добиле сасвим нову димензију. Хотел-дворац Кемпински, у којем се одржавао самит Г8 2007. године, био је обезбеђен специјалном оградом, камерама и сензорима који детектују кретање. У граду је било забрањено окупљање, а војни авиони и ратна морнарица су кружили око дворца.

И поред свих ових мера предострожности, самит су ипак обележили сукоби демонстраната и полиције, а привремено хапшени демонстранти су смештани у металне кавезе који су надзирани камерама.

Омекшало друштво

У јеку дужничких и финансијских криза наредних година, било је све више протеста широм Европе. На протестима у Грчкој 2011. године, полиција је користила сузавац који је садржао гас, декларисан као хемијско оружје. У Шпанији, демонстранти који су мирно седели су били претучени пендрецима, малолетници са књигама у рукама су били хапшени и брутално претучени. У свакој земљи где су грађани протестовали због све већег сиромаштва, дешавали су се слични примери.

Стручњак за одбрану, Томас Рис, поводом европског пројекта „Перспектива европске одбране 2020“ помиње „омекшавање постмодерног друштва“ према патњама и жртвама.

На више места у Европи већ навелико се праве полигони, нпр у немачком природном резервату Колбиц-Лецлингер, за који се планира изглед једног савременог града, са тунелима, мостовима и слично. Овај град намењен за симулације је назван Шнегерсбург, његова изградња ће коштати око 100 милиона евра, а у њему ће моћи да вежба око 1.500 војника.

У Италији постоји јединица по имену Снаге европске жанадармерије Еурогендорф (ЕГФ) које по налогу НАТО-а, УН или ОЕБС-а могу бити ангажоване као подршка или појачање редовним војним или полицијским снагама са изузетком могућности ангажовања на територији ЕУ.

Неки од њихових специјалних задатака су гушење побуна, савладавање ометања јавног реда, пратња јавних личности и њихова заштита, уклањање барикада и школовање овим вештинама.

Такође је важно поменути Атлас-групу која обухвата 28 земаља Европске уније и 35 европских специјалних јединица са још 5 јединица из Норвешке и Швајцарске. Њихов основни циљ је да омогуће једнако деловање полицијских специјалаца свуда у ЕУ.

Овакве могућности заиста подсећају на научну фантастику. Томас Рис такође каже да постоји могућност да се после 2020. године системи оружја којима су до сада управљали људи замене роботима или беспилотним летелицама.

Грађанима ЕУ је данас на разне начине смањен квалитет живота. На европском југу су специјално изражени либерализација, приватизација, ниже плате и смањење социјалне помоћи. Спроводе се огромне мере штедње, угрожавајући притом животе милиона људи, не би ли државе које су у дужничкој кризи поново добиле право на нове кредите.

Поред свега овога, додатно незадовољство изазива и надзор грађана од стране тајних служби и држава чиме се нарушавају основна права приватности, као и манипулисање медијима и друштвеним мрежама.

Овај нови вид акције постао је познат као „херметичко затварање заштићене зоне“. Оно што је сигурно је да се тежи ка процесу који ће после 2020. године све више повећавати заштићену зону, стварајући Елизијум са основним елементима „заштите богатих од проблема сиромашних“.

 

Web-tribune.com

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Русија: Могућ прекид дијалога са ЕУ

5 (2) Русија може да прекине дијалог са Бриселом, рекао је министар спољних послова Русије …

Вучићу, ево стигла ти најновија понуда од ЕУ, на чело да је натакнеш!

5 (9) Председник Србије Александар Вучић рекао је да се нада да ће ЕУ разумети …

7 Коментара

  1. Jos malo neces smeti hodati,vec oni od nas pocinju praviti robove.

  2. Koliko vidim u budućnosti, živeće moćnici ili „mahdi“, kojima i neće trebati običan čovek jer će ih opsluživati klonovi. To će biti njihov raj. Ono običnih ljudi, što ih i bude, živeće u getoima, na nivou životinja. To govore činjenice da se čovek postepeno isključuje iz rada jer njegovo mesto zauzimaju mašine, budući veštački ljudi-dronovi, koji neće poznavati reč „bunt“, koje će se moći isključivati daljinski, mislima.

  3. Mali crni Nato-gremlini…guše,dave,muče,ubijaju sirotinju…koja traži svoja prava na život…neće dugo…!!!

  4. za ovde se sprema evropska milicija! eto sta nam se sprema!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend