Помрачење Сунца, Супер Месец и равнодневица у истом дану

0
(0)

БЕОГРАД – Сутрашњи дан биће интересантан за љубитеље астрономских догађаја јер ће бити у прилици да истовремено уживају у помрачењу Сунца, Супер Месецу и равнодневици.

Највише пажње изазива помрачење Сунца које се на овим просторима последњи пут десило 1999. године. Месец ће сутра, у зависности од локације, заклонити између 30 и 98 посто сунчеве светлости.

Ово помрачење ће се потпуно видети у полукружном појасу око Гренланда и Исланда у Северном делу Атланског океана, а делимично из Европе, северне Африке и западне Азије.

То значи да ће месечева сенка додирнути Земљину површину у 10.10, а последњи контакт са њом ће имати у 11.21 сат.

Уколико буде ведро Београђани ће помрачење Сунца сутра моћи да прате из Народне опсерваторије на Калемегдану и са платоа испред Народне библиотеке.

Центар за промоцију науке ће на платоу испред библиотеке поставити два телескопа са УВ филтерима, који омогућавају безбедно посматрање ове појаве.

Догађају ће присуствовати астрономи, астрофизичари, математичари и физичари, који ће присутнима детаљније објаснити феномен помрачења и одговарати на питања посетилаца. Та ретка појава може да се посматра кроз специјалне наочаре за помрачење Сунца, кроз заштитно стакло апарата за заваривање (густине преко 14) или кроз добро и обострано на свећу нагарављено стакло.

Како је наведено на сајту Астрономског друшта „Руђер Бошковић“, најбезбедније посматрање је телескопом који има специјалне филтере за Сунце или се кроз њега Сунчев лик пројектује на бели заклон.

Помрачење Сунца неће бити једини спектакл који ће се тог дана одиграти на небу, пошто ће се у ноћи између 19. и 20. марта Месец представити у свом највећем издању, односно постаће Супер Месец.

У питању је прилично често појава, пошто се у просеку догоди на сваких 13 или 14 месеци, а овог пута ће то за нашу земљу бити специјално, пошто ће тај природни сателит бити на најближој раздаљини од Земље. Пролећна равнодневица представља дан у години када ноћ и дан пођеднако трају, а сутра се званично обележава долазак, по многима најлепшег годишњег доба, пролећа, док је недеља у којој започиње равнодневица позната и као Света недеља.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шта би сад одјeданпут са тим „глобалним загревањем“? Сунце нас слабије греје, могуће оштре зиме

0 (0) Наредних деценија очекује се слабљење активности Сунца, што би могло да доведе до …

Месечев спектакл: Помрачење Сунца и велика плима

0 (0) Месец ће у петак приредити астрономски спектакл – помрачење Сунца које ће бити …

2 Коментара

  1. Moguce da ce biti i zavijanja kuca… A sto se tice pomracenja… mi ga vec imamo!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend