Шта би сад одјeданпут са тим "глобалним загревањем"? Сунце нас слабије греје, могуће оштре зиме

Шта би сад одјeданпут са тим “глобалним загревањем”? Сунце нас слабије греје, могуће оштре зиме

Наредних деценија очекује се слабљење активности Сунца, што би могло да доведе до оштријих зима на северу Европе и истоку САД, показују нова истраживања.

Сунце је у последњих неколико деценија у периоду високе активности, али тим британских и америчких научника верује да сада постоји између 15 и 20 одсто шансе за период слабије активности у наредних 40 година, познат као „велики соларни минимум“.

Активност Сунца расте и пада у циклусима од око 11 година, али веријације могу понекад да потрају и много дуже, па и читаве векове. Током последњих 10.000 година, Сунце је достигло 30 периода изузетно високе или изузетно ниске активности, названих “grand maxima” и “grand minima”.

Сунце је било у сличној слабој фази у периоду од 1645. до 1715. године, познатој као Маундеров минимум, који се подударио са Малим леденим добом. Током тих 70 година, Европу и Северну Америку задесиле су изузетно оштре зиме.

Научници су 2010. године предвидели осам одсто шанси да би време у наредних 40 година могло да се врати на период Маундеровог минимума.

Међутим, због наставка смањивања соларне активности, та могућност је сад скочила на 20 одсто, показало је ново истраживање објављено у Nature Communications.

Север Европе и исток Америке могли би да доживе много јачи ефекат хлађења него друге области због тога што ће мање ултраљубичасте соларне енергије на врху стратосфере изазвати ланчану реакцију која ће погодити Северноатлантску осцилацију – климатски феномен који има кључни утицај на зимско време на обе стране Атлантика.

 

РТС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Стручњаци откривају када вирус корона више неће моћи да опстаје и када ће пандемија бити окончана

Стручњаци откривају када вирус корона више неће моћи да опстаје и када ће пандемија бити окончана

Вирус корона је, као и сваки вирус, примитивно биће и тешко му је да се …

Упозорење РХМЗ: Не излазити из куће, високо УВ зрачење од 11 до 17 сати

Упозорење РХМЗ: Не излазити из куће, високо УВ зрачење од 11 до 17 сати

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) издао је за црвено упозорење у целој Србији на опасност од …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *