fbpx

Поново одложено суђење у случају афере „Асомакум“ и Андреја Вучића

5
(4)

Суђење у случају „Асомакум“ које је било заказано за данас одложено је јер се није појавила судија Весна Божовић Милошевић. У овом случају оптужено је 18 људи да су на основу фалсификованих личних карата оснивали фирме за које су лажно приказивали да послују како би добили повраћај пореза у износу од око 29 милиона динара. Једна од тих фирми је и „Асомацум“ која је основана на име Андреја Вучића, брата председника Србије.

„Због спречености поступајуће судије, данашњи главни претрес се одлаже“, кратко је саопштено присутнима у судници 13 Вишег суда у Београду. Након више од годину дана одлагања, суђење је најзад почело у фебруару, али се од тада ниједном није одржало.

На данашњем суђењу судија Весна Божовић Милошевић требало је да саопшти да ли ће раздвојити поступак за поједине оптужене, како су то тражили адвокати, , а тужилац да изнесе мишљење о доказима које је предложила одбрана. Све то ће међутим, морати да сачека средину новембра за када је заказано следеће рочиште.

Фантомске фирме

Драгослав Јоксимовић и још 17 људи оптужени су за превару, прање новца и злоупотребу положаја. Тужилаштво тврди да су од јула 2009. до августа 2010. фалсификованим личним картама оснивали фирме, приказивали да оне послују и тако обманули Пореску управу да би добили повраћај пореза од око 29 милиона динара. Новац је касније завршавао на рачунима како домаћих, тако и многих кинеских компанија од којих су неке повезане са оптуженима.

Јавност се упознала са овим случајем када је у октобру 2014. посланик Нове странке Зоран Живковић у Народној скупштини рекао да је једна од фантомских фирми, „Асомацум“, основана на име брата председника Србије Александра Вучића, Андреја.

Андреј Вучић је истог месеца поднео тужбу Привредном суду наводећи да је неко злоупотребио његов идентитет и основао ову фирму, те је захтевао ништавост одлуке о оснивању компаније.

Након графолошког вештачења и саслушања Андреја Вучића суд је одлуку о оснивању фирме прогласио ништавом, потврдивши тако да су лична карта и потпис фалсификовани.

Пише: Јелена Радивојевић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Скупштина ће продужити рок за пререгистрацију оружја до 5. марта 2022. године

4.8 (12) Предлог измене Закона о оружју и муницији којим се рок за пререгистрацију оружја …

Отпуштени жандарм Златко Гигић: Ми смо сада државни непријатељи број 1 (видео)

5 (10) Након шест година суђења, укидања пресуде, потом потврде и увећања казне, петорица нишких …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *