понедељак , 23 новембра 2020
(Фото Танјуг)

Поново ради јавни превоз у Београду и у Нишу

0
(0)

Јавни градски превоз у Београду, који је током ванредног стања због епидемије коронавируса био укинут око месец и по дана, од данас поново функционише и могу га користити сви грађани.

Возила градског превоза су на улице престонице изашла рано јутрос од четири сата у истом обиму као и пре доношења одлуке о укидању превоза, јавља Танјуг.

Првобитно је донет низ правила у вези са коришћењем јавног превоза, али је после јучерашњег захтева председника Србије и нове одлуке Републичког кризног штаба којом је обавезна инструкција о организовању јавног превоза претворена у препоруку, Секретаријат за јавни превоз дао нова упутства превозницима, а грађане позвао да их поштују.

Наиме, једна од првобитних одлука је била да ће се превоз одвијати у четири фазе од којих прва подразумева само превоз запослених, друга превоз ђака и студента, трећа незапослених лица, туриста и пензионера до 65 година, а четврта превоз и старијих од 65 година.

Такође, одлука је била да се запослени који имају персонализовану месечну карту могу возити без радног налога, док је за оне који се определе за једнодневну, тродневну или петодневну карту важило да приликом уласка у возило уз валидацију карте покажу и радни налог за текући дан издат од стране послодавца.

Међутим, то је промењено и јавним превозом се од данас могу возити сви грађани и за то користити све постојеће карте као и пре одлуке о укидању превоза током ванредног стања, а препорука је да поштују мере заштите, односно носе маске и рукавице и држе социјалну дистанцу.

Пошто превоз могу да користе сви грађани, укинути су и редари који је требало да буду у сваком возилу и контролишу да ли путници поштују прописане мере и ко користи превоз.

Јавни градски и приградски превоз почео је јутрос да ради и у Нишу, а у аутобусе ће моћи сви који имају потребу да се негде превезу.

Директор Дирекције за јавни превоз Ниша Милан Милић каже да је после месец и по дана успостављен систем јавног превоза, а да у Нишу превоз обављају три предузећа – Ниш Експрес, Ласта и обреновачка Стрела.

„Јавни превоз је организован према летњем реду вожње. Он је по обиму нешто мањи за 10 одсто од зимског реда вожња”, рекао је Милић за Танјуг.

Наводи да су препоруке Штаба за ванредне ситуације да се поштују све мере, да путници носе маске и рукавице и да обавезно држе дистанцу.

Наводи да јавни превоз могу да користе сви путници.

Подсећа да је у Нишу организована продају карата унутар возила, те сматра да ће све функционисати како треба.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

БЕОГРАД је данас најзагађенији град на планети ал биће дигитализација пa дишите бинарни код!

5 (6) Данашњи Светски дан чистог ваздуха, грађани Београда дочекали су у граду који је …

ЕKСKЛУЗИВНО – Откривено име Београдског доктора који је крао па продавао бебе странцима (видео)

4.8 (25) ДАНАС У ЕМИСИЈИ „ПОСЛЕ РУЧKА“ СВЕДОЧИМО ЕKСKЛУЗИВНОЈ ИСПОВЕСТИ САНДРЕ ИЗ АМЕРИKЕ, KОЈА ЈЕ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend