Економија

Порез на имовину ће однети 30.000 радних места

Београд — УПС је затражила од Владе и локалних самоуправа да снизе порез на имовину који може довести до губитка 25.000 до 30.000 радних места до краја године.

Председник УПС Небојша Атанацковић је рекао да су кроз вишеструко повећање пореза на имовину општине створиле неравноправне услове пословања за предузећа јер порез на имовину није свуда повећаван у истом износу.

Унија послодаваца је упозорила да је порез на имовину у Београду у односу на 2013. годину увећан у распону од 115 до 3620 одсто, у Новом Саду од 55 до 940 процената, Ваљеву од 400 до преко 750 процената, док је у Кладову тај распон увећан више од 350 процената.

“Очекујем да ће након формирања ове Владе уследити озбиљне реакције надлежних и да ће бити спречене велике штете привредника. Позивамо Владу да онемогући овако дивљање локалних самоуправа”, навео је Атанацковић. 

Директор АД Ђуро Салај Иван Ковачевић рекао је да је за прошлу годину платио порез на имовину од 1,3 милиона динара, а да му је за 2014. годину стигло решење по коме ће за овај порез морати да уплати 5,8 милиона динара или 4,5 пута више. 

“То значи да у једној фискалној години увећање пореза на имовину од 4,5 пута доводи у питање опстанак фирме. Објекти које имамо су стари и у њих није улагано годинама”, навео је он. 

Ковачевић је рекао да је у овим условима немогућ раст прихода од 4,5 пута, а то је једини услови да ово предузеће измири све обавезе. 

Директор “Стрела траде” Радован Радовић је рекао да је Република повећала своја узимања из општинских буџета 20 одсто па су се оне одлучиле да то надоместе тако што ће по неколико пута повећати порез на имовину узимајући превисоку основицу за обрачунавање пореза. 

“Основица је добијена узимањем узорка тржишне вредности објектата у центру града или главној зони. Ту је наравно цена квадрата најскупља. На пример, у Ваљеву је основица 131.000 (динара) по квадрату или 1.200 евра и то је реална цена једино у центру града, а морам напоменути да цео град и приградска насеља спадају у прву зону”, наводи Радовић. 

Он каже да се у обзир није узело ни да ли се порез обрачунава на магацински простор или каквог је квалитета зграда.

“Тако да и за један магацин и обичну шупу плаћате порез по основици од 131 хиљаду динара”, навео је он.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!