Економија

Порез на имовину: Kако да не платите више него што треба

Kоначно су свима стигла решења за наплату пореза на имовину за ову годину, и као и увек – неки су се непријатно изненадили “повишицом”. Ево како да избегнете да платите више пореза на имовину него што треба, а што се поново десило бројним грађанима широм Србије.

Јована са београдске општине Палилула обратила нам се пошто јој је стигло решење о овогодишњем износу пореза на промет, који је дупло већи него што је плаћала годинама уназад.

Штавише, од уобичајених око 9.500 динара, порез на имовину за ову годину порастао је на чак 20.529 динара.

Информације о томе да су грађани Ниша, Суботице, Чачка али и готово свих београдских општина добили значајно увећана решења о порезу на имовину шире се друштвеним мрежама толико да је организација за права потрошача “Ефектива” позвала своје пратиоце на Фејсбуку да напишу одакле су и колико им је увећан порез како би направили “пресек стања”.

На позив “Ефективе” одговорило је више од 300 пратилаца, који су пријавили раст износа пореза на имовину од пар стотина динара до дуплирања досадашњих разреза.

Дејан Гавриловић, председник организације “Ефектива” за Нова.рс каже да нема правила у висини повећања, према ономе што нам јављају грађани.

“Тако на територији исте општине имамо случај да је некоме порез дупло већи, некоме 20% а некоме је исти. Не знамо који је критеријум, заправо сумњамо да он уопште постоји. Имамо пример да је мањи стан у истој згради ове године добио увећање и плаћа више од већег стана, а код оба није било статусних промена”, каже Гавриловић.

Приметно је, међутим, да се међу коментарима на објаву “Ефективе” појављују и они који кажу “да је дуплиран износ зато што се имање води на покојног оца” или се испостави да наследници нису пријављени на адеси некретнине за коју плаћају порез на имовину.

И наша саговорница Јована са Палилуле каже да се као обвезник пореза до сада водио њен покојни отац, а да она и брат као наследници нису превели ту обавезу на себе
Зашто морам да платим већи порез на имовину?

Јелена Холцингер, стручњак на швајцарском програму Реформа пореза на имовину за Нова.рс каже да тај програм ради са 44 општине у Србији, и да се често дешава да је повећање пореза резултат нерегулисаног власништва, односно у случајевима када се непокретности воде на умрла лица.

“У таквим случајевима не постоји више порески кредит и за тај износ су обавезе веће. Законска је обавеза наследника имовине да непокретности пријави на своје име и регулише порески статус”, објашњава Холцингер.
Јелена Холцингер Фото: Швајцарски програм “Реформа пореза на имовину”

Са друге стране, наводи и да је најчешћи разлог зашто неко добије већи порез на имовину – пораст тржишне цене некретнина у одређеним зонама или услед увећања квадратуре.

“На пример, кућа је имала 80 квадрата, али су у међувремену надограђене још две собе, и сада има 120. Та разлика у квадратима повећава и укупан износ пореза на имовину”, каже Холцингер.

Kада имам право на умањење пореза на имовину?

Kао власник некретнине са пријављеним пребивалиштем на тој адреси имате право на порески кредит, односно умањење за 50 одсто износа, али не више од 20.000 динара.

Уколико у некретнини површине до 60 квадрата станују само старији од 65 година, порез се умањује за 75 одсто.

Власници пољопривредног и шумског земљишта које се поново приводи тој намени ослобођени су овог пореза пет година од почетка радова на привођењу намени.

Право на смањење износа пореза имате и на основу амортизације, односно старости објекта, зато је корисно навести датум изградње опорезоване некретнине, или датум последње реконструкције. (Извор: портал уписнепокретности.рс, НАЛЕД )

“Зашто нас општине не обавесте о измени решења?”

Јована, која нас је и обавестила о дуплирању износа на њеном пореском решењу, пита се зашто општине не обавесте наследнике о корацима које треба да предузму када је реч о порезу на имовину.

“Знају да пошаљу пореско решење, а не знају да пошаљу упутство или обавештење. Ако су знали даје власник преминуо, и ако је умрлицом обавештена општина о смрти, онда су могли и нас наследнике да обавесте да се пребацивање пореске обавезе не дешава аутоматски, већ да треба ми да обавимо ту процедуру. Да ли ми треба да будемо правници и адвокати да би пратили шта треба да урадимо?”, љута је Јована.

Ништа мање љут је и Дејан Гавриловић из “Ефективе”.

“Иритира пропаганда са државног нивоа, где се прича о помоћи грађанима током периода ковид кризе, а у исто време локалне самоуправе завлаче руку у џеп грађанима и додатно их финансијски оптерећују, у невреме. Додатно иритира и чињеница да за улагање жалбе на висину пореза, треба платити таксу од 500 дин, а без икакве наде у позитиван исход”, каже Гавриловић.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Лоповска, криминална држава коју води психопата. Порез би требало да се наплаћује на приход од имовине а не на саму имовину и њену одока процењену вредност. Како су ревносни да увећавају порез ако је умро власник а оставинска расправа није још одржана због “короне”. Како без одржане оставинске расправе неко од наследника може да стан пријави на себе? ИДИОТИ!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!